Enflasyondaki düşüşe ramazan molası verilebilir

Yaz rehavetine noktayı bu haftaki veri bombardımanı koyacak. Pazartesi günü temmuz ayı dış ticaret istatistikleriyle başlayacak olan veri trafiği 1 Eylül günü Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ağustos ayına ilişkin ihracat rakamları açıklamasıyla sürecek.
Haftanın son günü ise ağustos ayı enflasyon rakamları görülecek. Ekonomistler meyve-sebze ile et fiyatlarındaki değişim nedeniyle gıda grubunda yaşanan yükselişin enflasyonun üç aydır süren gerileme eğilimini kesintiye uğratacağı görüşünde.

Enflasyonda tüketici fiyatlarının ağustosta yüzde 0,2 artması bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon yeniden yüzde 8 seviyelerine çıkabilecek. Üretici fiyatlarında ise yüzde 0,23 artış bekleniyor. Üretici enflasyonu yıllıkta da yüzde 8 seviyelerine gerileyebilir. Ramazan ayı nedeniyle gıda fiyatlarında artış beklentisi var. Özellikle sebze ve meyve fiyatları ağustos ayında yükseliş trendindeydi. Et fiyatları da yeniden yönünü yukarıya çevirdi. Giyimde indirimlerin sürmesi enflasyonun aylık daha fazla yükselmesini engelleyebilir. Ata Yatırım ekonomistleri de “Tüketici fiyatları enflasyonunda, ramazan ayında artan talep nedeniyle sürpriz yapabileceğini düşündüğümüz gıda fiyatlarının en önemli belirleyici olmasını bekliyoruz” açıklamasını yapıyor.

İHRACATTA ÇİFT HANELİ ARTIŞ BEKLENİYOR

Çarşamba günü ise TİM İstanbul’da ağustos ayı ihracat rakamlarını açıklayacak. Temmuzdaki tek haneli yükselişin ağustosta yerini yeniden çift haneye bırakması bekleniyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ihracatçı birliklerinden sağladığı 1-26 Ağustos’a ilişkin veriler de bunu doğrular yönde. Veriler geçen yıla göre ihracatın 1-26 Ağustos’ta yüzde 16,4 arttığını ve 7.1 milyar dolar seviyesinde olduğunu gösteriyor.
Ancak ihracat temmuz ayının aynı döneminin yüzde 6,4 gerisinde. En büyük kayıp ise yüzde 35,5 ile otomotiv sektöründe. Temmuzda aynı dönemde 1.1 milyar dolarlık otomotiv ihracatı yapılırken ağustosta ihracat 731 milyon dolar seviyesinde kalmış. Bunda otomotiv sektöründe şirketlerin bakım ve onarım için üretimi durdurmasının da etkisi var. Geçen yıl da ağustosta otomotiv ihracatı 1 milyar doların altında kalmıştı. Otomotivin yanı sıra hazırgiyim, tekstil ve deri sektörlerindeki kayıp da dikkat çekici. Bu üç sektörde de Avrupa’daki pazar kaybının etkisi büyük. Hazırgiyim temmuz ayındaki ihracatın yüzde 9, tekstil yüzde 7,5, deri ise yüzde 5,2 gerisinde.
Pazartesi günü ise dış ticaret verileri açıklanacak. Haziranda 5.6 milyar dolar olan dış ticaret açığının temmuzda 5.7 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir