Holstein (hoştayn) Özellikleri, Fiyatları

hoştayn

Holsteinların (hoştayn ve siyah alaca da denilir) tüm tarımsal-ekonomik bölgelerdeki artan dağılımı, sığır üretimi alanında yüzyılın en dikkat çekici olayıydı.

HOŞTAYN

Hoştayn inek hakkında ilk denilecekler

Bu dünya çapındaki dağıtımın nedenleri aşağıda görüldüğü gibi açıktır.

  • Holsteinlar dünyadaki en yüksek süt üretimine sahiptir. Biyolojik tavanı olmayan, benzersiz bir genetik olarak bağlantılı başarı yeteneğine sahiptirler. Yılda yüzde 1 ila 2’lik genetik gelişmeler tamamen gerçekçidir.
  • Kar getiren süt üretimi için bir garanti teşkil ederler. Diğer ırklara kıyasla sadece en yüksek süt üretimine sahip değiller, aynı zamanda en düşük beslenme maliyetine sahipler, bu nedenle daha iyi bir süt fiyatı sağlıyorlar. Fiziksel kapasiteleri sayesinde insan tüketimine uygun olmayan besinleri sindirerek enzimler yardımıyla süte çevirebilirler. Yüksek laktasyon gereksinimlerinin olduğu zamanlarda kıtlıklar ortaya çıktığında süt üretimi için enerji rezervlerini harekete geçirebilen türü temsil ederler.
  • Tüm yönetim ve kullanım sistemlerine uyum sağlarlar. Ahır olabilirler, ancak otlatmaya eşit derecede uygundurlar. Çayırda veya yılda iki kez otlatılan karma tarım sistemlerinde tutulabilir veya yıl boyunca ahırda tutulabilirler. Yüksek ya da alçak alanda tutulmaları da önemli değildir. Holstein sadece düşük maliyetli tarım sistemleri için uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda ineklerin ahırlanmasını gerektiren yoğun tarımda süt endüstrisi inekleri olarak son derece uygundur.
  • Kendilerini birbirinden çok farklı agro-ekolojik alanlara adapte etmek için benzersiz bir genetik yeteneklere sahiptirler. Diğer ırkların aksine bir cins olarak ne kadar yayılmış oldukları, yeteneklerinin yeterli kanıtıdır.
  • Ancak, Holsteinlar, doğal ırklara kıyasla, zorlu tarımsal-ekolojik alanlarda ısıya ve hastalıklara karşı dirençli değildir. Bu tür koşullara tepkileri, üretim kapasitesinin azalmasıdır. Deneyimler, farklı adaptasyon yetenekleri sergilediklerini ve bu nedenle üreme sırasında teknik bir bakış açısıyla dikkat çekmeleri gerektiğini öğretmiştir. Doğal ırklarla melezleme durumunda, buzağılar daha yüksek bir ısı toleransı sergiler ve diğer kültürel ırklarla melezleme durumunda olduğundan daha yüksek üretim rakamları elde edilir.
  • Holsteinlar hızlı büyüme, erken olgunlaşma ve kolay bakım ile ayırt edilen güçlü buzağılar üretir. İyi yönetilirlerse, doğurganlık sorunu yaşamazlar.
  • Hayvanlar problemsiz görünüyor ve çok az bakım gerektiriyor. İyi huyludurlar, kullanımı kolaydır ve sorunsuz bir şekilde sabitlenebilirler. Aynı zamanda strese dayanıklıdırlar, sürü zihniyetine sahiptirler ve yalnız hayvanlar değildirler.
  • Holsteinlar bir sütçü ırktan daha fazlasıdır. Hayvan aynı zamanda dünya çapında et arzına katkıda bulunur, besi sektöründe yüksek bir büyüme yüzdesine sahiptir ve ince lifli et üretir. Yalnızca süt üretimini hedefleyen endüstrilerde, daha kaliteli bir dana eti için sığır türleriyle melezlenirler.

Bunların hepsi Holstein’ların hem yakın hem de uzak gelecekte hayatta kalmaya devam edeceği argümanını destekleyen nedenlerdir. Islahla ilgili teknik gelişmeleri, tekrar yapmalarını sağlayan sürekli bir süreçtir. Süreç boyunca, yeni biyo-teknolojik prosedürler ve yöntemler vasıtasıyla daha fazla iyileştirme olanakları yaratılabilmekte ve bunların pratikte uygulanması kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir.

Tahminler

Tüm tahminlere göre dünya nüfusu artmaya devam edecek, bu da hayvanlardan elde edilen gıda maddelerine olan ihtiyacın da artacağı anlamına geliyor ve doğal olarak insanlık için vazgeçilmez bir besin olan süt önemli bir rol oynuyor.

https://www.etfiyat.com/wp-content/uploads/2021/01/hostayn.mp4

Hoştayn özellik tablosu

Et için mi Süt için mi?Et ve süt yönlü beslenebilir. Daha çok süt verim yönü ile kabul görür.
Cidago yüksekliği140 ile 155 cm arasında değişmektedir.
Günlük ağırlık artışı800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
Süt verimiBir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir.
Sütündeki yağ miktarı% 3 – 3.5 arasındadır.
Canlı ağırlığı600 ile 1.000 kg arasında değişir.
RenkleriSiyah – Beyaz, Kırmızı – Beyaz’dır.
AlacalıkSiyah ve beyaz kısımların oranı hayvandan hayvana büyük değişiklik gösterir.
BoynuzuErkek de dişide boynuza sahiptir.
TohumlamaDondurulmuş embriyo ve meni 50’den fazla ülkeye ihraç edilmektedir
SütSüt verimi laktasyon sırasına bağlı olarak 5200-6200kg arasında değişkenlik gösterebilir.
GelişimHolsteinlar hızlı büyür, erken olgunlaşma ve kolay bakım ile ayırt edilen güçlü buzağılar üretir. İyi yönetilirlerse, doğurganlık sorunu yaşamazlar.
EtBu ırkın erkekleri 12-15 aylık yaşa ulaştıklarına kesime gönderilir.
Verim10 tonun üzerinde verime sahip ineklerin sayısının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir
Genetik adlarHolstein , siyah alaca , hoştayn, ..
Bir bakışta hoştayn

Hoştayn alaca ineğin detayları

Et ve süt verimi

Et ve süt yönlü beslenebilen Holstein (siyah alaca) daha çok süt verimi yönünden kabul görmektedir. Holstein (siyah alaca) Hollanda, Almanya ve Danimarka’nın kuzey denizi kıyılarındaki ovalık kesimlerinde yetiştirilmekte ve dünyanın bilinen ve en yaygın sütçü sığır ırkı olarak kabul edilmektedir. 

Ülkemizde hoştayn inek

Ülkemizde yetiştirilen kültür ırkı sığırlar için yetiştirildiği bölge de önem taşımaktadır. Siyah, beyaz ve kırmızı, beyaz renklere sahip sığırların hem boynuzlu hemde boynuzsuz olanları mevcuttur. Ülkemizde boynuzsuz olanlar daha çok tercih edilmektedir.

Her devlet nezdindeki hayvan varlığına göre süt verimi değişkenlik gösteren sığırlarda 10 tonun üzerinde verime sahip ineklerin sayısının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Ülkemizde yılda 5000-7000 civarında süt elde edilebilen sığırların sütlerinde %3-3.5 civarında yağ oranı bulunmaktadır. Süt verimi laktasyon sırasına bağlı olarak 5200-6200kg arasında değişkenlik gösterebilir.

Önemli özellikleri

Islah ve üstün özellikte olanların içinden seçilmiş olan sığırlar 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşım sağlayabilmektedir. İyi bir yemleme sonucunda günlük ağırlık artışları 800-1200gr civarında olabilmektedir. Canlı ağırlıkları ise 600-1000kg arasındadır. Erkek buzağıları hızlı gelişimleri nedeniyle et üretimi için tercih edilmektedir. Böyle bir amaç için bir araya getirilerek beslenen buzağılar 14-16 haftalık yaşlarında 120-180kg ağırlığına ulaştıkları anda kasaplara gönderilir. Besi de ise canlı ağırlık artışı 1000-1400gr arasında değişmektedir.

En çok süt veren inek

En çok süt veren inek cinsleri hangileri diye sorulsa belki ilk sırayı hoştayn tipi sığırlar alır. Süt verim tabloları incelenirse bunun haklılığı da ortaya çıkar.

Gelişimi

Bu ırkın erkekleri de 12-15 aylık yaşa ulaştıklarına kesime gönderilir. Süt verimi açısından ülkemizde de siyah alaca ırkı en çok tercih edilen büyükbaş hayvan ırkları arasında yerini almaktadır. Islah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir.

Siyah-Alaca erkek buzağılar, hızlı gelişmeleri nedeniyle buzağı eti üretiminde kullanılırlar. Bu amaçla bir araya getirilen ve beslenen buzağılar, yaklaşık 14-16 haftalık yaşta 120-180 kg ağırlığa ulaştıklarında anda kesime gönderilirler. Beside günlük canlı ağırlık artışı 1000-1400 g arasında değişen bu ırkın erkeklerini 12-15 aylık yaşta kesim ağırlığına ulaştırmak olasıdır.

İstatistikler

Holsteinlar dünyadaki en yüksek süt üretimine sahiptir. Biyolojik tavanı olmayan, benzersiz bir genetik olarak bağlantılı başarı yeteneğine sahiptirler. Yılda yüzde 1 ila 2’lik genetik gelişmeler tamamen gerçekçidir.

Maliyet

Tüm yönetim ve kullanım sistemlerine uyum sağlarlar. Ahır olabilirler, ancak otlatmaya eşit derecede uygundurlar. Çayırda veya yılda iki kez otlatılan karma tarım sistemlerinde tutulabilir veya yıl boyunca ahırda tutulabilirler. Yüksek ya da alçak alanda tutulmaları da önemli değildir. Holstein sadece düşük maliyetli tarım sistemleri için uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda ineklerin ahırlanmasını gerektiren yoğun tarımda süt endüstrisi inekleri olarak son derece uygundur.

Adaptasyon

Bununla birlikte, Holsteinlar, doğal ırklara kıyasla, zorlu agro-ekolojik alanlarda ısıya ve hastalıklara karşı dirençli değildir. Bu tür koşullara tepkileri, üretim kapasitesinin azalmasıdır. Deneyimler, farklı adaptasyon yetenekleri sergilediklerini ve bu nedenle üreme sırasında teknik bir bakış açısıyla dikkat çekmeleri gerektiğini öğretmiştir. Doğal ırklarla melezleme durumunda, buzağılar daha yüksek bir ısı toleransı sergiler ve diğer kültürel ırklarla melezleme durumunda olduğundan daha yüksek üretim rakamları elde edilir.

Büyüme ve doğurganlık

Holsteinlar, hızlı büyüme, erken olgunlaşma ve kolay bakım ile ayırt edilen güçlü buzağılar üretir. İyi yönetilirlerse, doğurganlık sorunu yaşamazlar.

İyi huyludurlar, kullanımı kolaydır ve sorunsuz bir şekilde sabitlenebilirler. Aynı zamanda strese dayanıklıdırlar, sürü zihniyetine sahiptirler ve yalnız hayvanlar değildirler.

Holsteinlar bir sütçü ırktan daha fazlasıdır. Hayvan aynı zamanda dünya çapında et arzına katkıda bulunur, besi sektöründe yüksek bir büyüme yüzdesine sahiptir ve ince lifli et üretir. Yalnızca süt üretimini hedefleyen endüstrilerde, daha kaliteli bir dana eti için sığır türleriyle melezlenirler.

Süt üretimi

Günde iki kez sağım yapan en iyi Holstein’ların 365 günde (30.8 kilo) 67.914 pound süt ürettiği bilinmektedir. Eşsiz üretim, yem maliyetlerinden daha fazla gelir, eşsiz genetik değer ve çok çeşitli çevresel koşullara uyum sağlama Genetik üstünlüğün böylesine ikna edici kanıtları Holstein genetiği için aktif bir ihracat pazarı yaratmıştır. Şu anda, canlı Holstein dişileri ve erkekleri ile dondurulmuş embriyo ve meni 50’den fazla ülkeye ihraç edilmekte ve yabancı gıda tedariklerini ve süt ürünleri üreticisinin gelirlerini iyileştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir