Süt ihracatı gelişsin, et fiyatları dengede kalsın

Son günlerde yüksek et fiyatlarıyla ilgili tartışmalar sürerken, canlı hayvan ithalatı ve besi hayvanı sayısının artmasıyla nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl içinde et ve et ürünlerinde düşük fiyat sıkıntısının tekrar gündeme geleceği bildirildi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra, Güney Süt Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Şahin Öder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır hayvancılık sektöründe uygulanan yanlış politikalar nedeniyle et ve süt ürünleri fiyatlarında dalgalanmaların yaşandığını söyledi.
Son olarak yüksek et fiyatları nedeniyle tüketicinin yanı sıra hayvancılık sektörünün sıkıntılı bir süreç yaşadığını hatırlatan Öder, söz konusu sorunun temelinde et ve süt üretiminde kullanılan hayvanların rakamsal anlamda azalmasının yattığını vurguladı.
O nedenle sektörde kalıcı çözümler üretecek gerçekçi politikaların hayata geçirilmesini isteyen Öder, şöyle devam etti:
”Önceden fiyatların düşük olması nedeniyle üretici, masraflarını bile karşılamakta güçlük çektiği için hayvanlarını satıp, sektörden uzaklaştı. Buna bağlı olarak da bugün yaşadığımız etteki yüksek fiyat sorunu gündeme geldi. Sorunun çözümüne yönelik adım atmaya çalışan ilgililer, canlı hayvan ithalatının yanı sıra doğudaki illerde hayvancılığa ilişkin yatırım yapmak isteyenleri destekledi. Öyle ki, bu destekler yatırım için 7 yıllık yüzde 0 (sıfır) faizi bile buldu. Şimdilik sorun çözüldü gibi… Ama bu kalıcı bir çözüm değil.”
Yapılan çalışmalarla ülke genelindeki kesim ve süt üretimi için değerlendirilen büyükbaş hayvanların sayısında ciddi bir artış olduğunun gözlemlendiğini belirten Öder, şunları kaydetti:
”Aslına bakılırsa, bu artış, düşüş kadar tehlikeli. Çünkü şimdilik her şey yoluna girmiş gibi görünse de, önümüzdeki süreçte, et ve süt bolluğundan dolayı fiyatlar ucuzlamaya başlayacak. Daha sonra ise şimdiki gibi, herkes süt veren hayvanı da dahil hepsini teker teker kesip, hayvancılıktan uzaklaşmaya başlayacak. Yani fiyatlar hep dalgalı olacak, bugün yaşadığımız sorunlar tekrarlanacak. Bu nedenle özellikle Ortadoğu’ya yönelik süt ihracatının geliştirilmesine yönelik adım atılmalı.”
Süt ihracatının geliştirilmesiyle, sektördeki üreticilerin süt veren inek cinsine yöneleceğini dile getiren Öder, şunları kaydetti:
”Süt veren inek, her üreme döneminde verdiği yavruların yarısı süt, diğer yarısı için et için kullanılabilecek cinslerden oluşur. Böylelikle, süt üretiminde süreklilik sağlanırken, et için gerekli olan büyükbaş hayvan ihtiyacı da, kasapların ihtiyacıyla doğru orantılı olarak temin edilir. Yani bizim tek isteğimiz, et fiyatlarındaki dengenin tutturulması için, süt ihracatının geliştirilmesi.”
Süt ve süt ürünlerinin beslenmedeki öneminin yanı sıra, lojistik hizmetlerindeki teknolojik gelişmeler ile birlikte süt ve süt ürünleri ihracatının hızla geliştiğini belirten Öder, ”Mevcut iktidar, birçok kalemdeki ürünün ihracatına yönelik oldukça başarılı çalışmalara imza attı. Böylelikle de ihracatın geliştirilmesi için yeterince deneyime sahip olduk. Bu deneyimlerin süt ihracatında da değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir