Kırmızı Et İthalatı Kayseri' de tartışıldı !

KAYSERİ (İHA) – Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Kayseri İl Özel İdaresi ve Kayseri Ticaret Borsası tarafından, ‘Kırmızı ette Gelişmiş Ülkeler Arz Fazlası Yaratırken Türkiye Neden İthalatçı?’ konulu panel düzenlendi.
İl Özel İdaresi salonunda gerçekleştirilen panele, Veteriner Hekimler Odası Kayseri Şube Başkanı Prof. Dr. Zafer Gönülalan, ETBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Albayrak, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ve Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Savaş Sarıözkan konuşmacı olarak katıldı.
“HAYVANCILIĞIN BİTECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİK”
Paneli yöneten ve açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Zafer Gönülalan, şimdiye kadar hiçbir hükümet tarafından kırmızı et ve besicilik konusunda bir politika uygulanmadığını belirterek, “Biz yıllardır hayvancılığın biteceğini, zor durumlarda düşceğini söylemiştik. Bunu söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Bizim uyarılarımıza rağmen çözülmeyen hayvancılık sorunları, sorunlar yumağı haline geldi. Artık şu anda et fiyatları iki katına çıkmış durumda” dedi.
“CANLI GETİRİLEN HAYVANLARIN KESİMİ BİZİM İNANÇLARIMIZA GÖRE YAPILIYOR”
ETBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Albayrak ise, şu anda yapılan et ithalatının geçmiş dönemlerde yapılan et ithalatından farklı olduğunun altını çizerek, “Şu anda et ithalatı devlet eliyle yapılıyor. Özel şirketlerin canlı hayvan taleplerini ise yurt dışındaki özel şirketler karşılıyor. Miktar çok sınırlı sayıda tutuluyor ve bu harekatın psikolojik olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Et kalitelerinin kontrol altında tutulduğunu belirten Albayrak, “Bu etler, Et-Balık Kurumu tarafından piyasa değerleri göz önünde tutularak piyasaya sunuluyor. Canlı hayvanın getirilmesine ise özel önem veriliyor çünkü canlı gelen hayvanlar bizim inançlarımıza göre kesiliyor” dedi.
ETBİR olarak besilik canlı hayvan getirilmesi konusunda ısrarlarda bulunduklarının altını çizen Mustafa Albayrak, “Canlı hayvan getirilmiş olsa, insanlar bu kadar rahatsız olmazdı. Bu ithalat, tansiyonu yüksek bir hastaya, tansiyonunu düşürmek için verilen bir hap niteliğindedir” ifadesinde bulundu.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise, sıkıntının Tarım Bakanlığından kaynaklandığını ileri sürerek, “Sorun eğitimsiz çobanlarımızda ama en büyük sorun ise baş çoban olan Tarım Bakanlığı’ndadır” diye konuştu.
Panelin sonunda, konuşmacılar, besiciler ve davetlilerin sorularını yanıtladı.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir