İthal et fiyatları düşürmeyecek

Et ithalatı kararıyla vatandaşın daha ucuz et tüketebileceği beklentisi de kayboluyor.
İthal etin fiyatının bugünkü fiyatlardan daha aşağıya düşmeyeceğini savununan yetkililer, et fiyatlarında istikrarın küçük besicilerin desteklenmesi halinde mümkün olacağını söylüyorlar.
“İthal” sözünün gündeme düşmesinin ardından özellikle büyük marketlerde et fiyatları bir anda 3-4 lira arasında düştü. Ancak, bu düşüş vatandaşın evine giren etin kilogramında bir değişiklik oluşturmadı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ilk ihalelerin ardından ilk canlı damızlık ve kasaplık hayvanlar Türkiye’ye geldi. Bir kısmı yolda kalanı içinde ihaleler devam ediyor.
Ancak, ithal etin piyasaya girmesi ile et fiyatlarının düşeceği ve vatandaşın alım gücünün artacağına yönelik beklentilerde yavaş yavaş kaybolmaya başladı.
Geçtiğimiz hafta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in ithal etin karkas fiyatının söylendiği gibi 20 liradan değil 12 liradan kasaplara gideceği açıkladı. Bu açıklamanın ardından Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazıl Yalçındağ’a ithal etin piyasaya girmesiyle fiyatlardaki olası değişikliği konuştuk.
Yalçındağ, yeni oluşacak fiyatlarda çok fazla bir düşüş beklemediklerini belirterek bugünkü fiyatların piyasa şartlarına uygun olduğunu söyledi.
Yalçındağ, ithal gelen kasaplık hayvanların özellikleri gereği daha fazla kemik ağırlığına sahip olduklarını, 12 liradan kasaba giren etin KDV, kar gibi eklentilerle birlikte bugünkü fiyata yakın bir rakamdan tüketiciye ulaşacağını savundu.
FİYAT ARTIŞINDAN EBK ‘DA SORUMLU
Et fiyatlarındaki yükselişe çözüm olarak ithal kararı alınmasının doğru ancak geç alınmış bir karar olduğunu ifade eden Yalçındağ,” Yıllardır hayvancılığın yaşaması olası krizi konusunda sesimizi duyıumaya çalıştık. Raporlar hazırladık, ilgilileri anlatmaya çalıştık.Son noktada harekete geçildi ama geç kalınmıştı” dedi.
Yalçındağ şunları söyledi:”Kasaplık hayvan sayısının azaldığını ve bir et krizi yaşayacağımızı söylemiştik. Et ithalatından çok damızlık hayvana ihtiyacımızı vardı. Alınan kararın canlı hayvan ithalatı olması hepimizin faydasına olacak. Aslında, et fiyatlarındaki bu artışta Et ve Balık Kurumu’nun da katkısı var. Daha önce 14 liradan aldığı eti sıkıntını başlaması ile birlikte taahhütlerini yerine getirebilmek için daha pahalıya almaya başladı ve et fiyatları ciddi bir biçimde arttı. Bir kaç büyük besicinin dayatması sonucu Türkiye ete muhtaç bir ülke haline geldi. Piyasada et sıkıntısı sözkonusu olduğunda ithal kararı alınsaydı bu noktaya gelmezdik . ETB’ın bu fiyat artışında sorumluluğu var”.
BÜYÜK BESİCİ DENGEYİ BOZUYOR
Ette fiyat istikrarının, piyasada denge sağlanmasıyla mümkün olacağını bununda küçük besicinin desteklenmesi koşuluyla gerçekleşeceğini dile getiren Fazıl Yalçındağ, küçük besicinin aradan çıkması nedeniyle piyasaya hakim olan büyük besicin istediği gibi fiyat belirlediğini de dile getirdi.
İlk ihale ile gelen damızlık hayvanların büyük besi çiftliklerine gönderildiğine dikkat çeken Yalçındağ, sözlerine şöyle devam etti:” Profesyonel besiciler et fiyatlarını belirlemede etkin rol oynuyorlar. Eğer vatandaşın ucuz ve sağlıklı et yemesi isteniyorsa öncelikle gelen damızlıkların fiyatta denge unsuru olan küçük besiciye dağıtılması gerekiyor.”
İTHAL SÖZÜNÜ DUYAN PROFESYONEL BESİCİ ÇARK ETTİ
Fiyattaki yükselişte profesyonel üreticilerin ellerindeki kasaplık hayvanları kesime göndermemesinin ana etken olduğuna da değinen Yalçındağ, ” Et ithalatı sözkonusu olunca daha önce kilo başına 18-19 lira isteyen bu üreticiler “bizde 13 liraya verirdik” demeye başladılar. Şimdi sormak lazım fiyat artarken neden vatandaşınıza pahalı et yedirdiniz?Spekülatörlük demek istemiyorum ama profesyoneller bu krizden yararlanmak istediler.”
VATANDAŞIMIZ İTHAL ET YEMEZ
” İthal et kasaplarda rağmen görmez, bu en çok toplu tüketim yapan kurumlara ve büyük marketlere yarayacak” diyen Yalçındağ, tüketicilerin ithal et konusundaki hassasiyetinin devam ettiğini ve halkın bu ete rağbet edeceğini de düşünmediklerini savundu.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir