Et fiyatları yeniden yükseliyor

Düşen et fiyatları kasap dükkanına ‘İthal et yok’ yazılması ile, fiyatlar 15 TL’ye çıktı.
İTHAL ete vize çıkmasıyla kilosu 12.5 TL seviyesine gerileyen et fiyatları yine 14-15 TL’yi gördü. Et üreticileri toptan fiyatların perakendeye yansımadığını belirtirken, İstanbul’daki kasapların “İthal et yoktur” yazısı asmasının fiyatları yükselttiğini açıkladı. Kasaplar ise tüketicilerin dükkana girdiği gibi ‘Yerli et var mı’ diye sorduğunu belirtti.
ET fiyatlarında yaşanan tırmanışa ‘dur’ demek için kolları sıvayan hükümetin ithal ete vize vermesi de fiyat artışlarının önüne geçemedi. Nisan ayında 20 TL’yle rekor kıran ve ‘ithal ete vize’ verilmesiyle 12.5 TL’ye kadar gerileyen kırmızı et fiyatı yine yükselişe geçti. Nisan’da 20 liraya kadar çıkan karkas etin kilosu son günlerde 14-15 TL rakamını gördü. Tarım Bakanlığı’nın kasaplık canlı sığır ithal et ihalesine çıkmasına rağmen yaşanan artışın perakende satışlarından kaynaklandığını söyleyen et üreticileri topu kasaplara attı. Kasapların camına ‘İthal et yoktur’ levhası koymasının fiyatların düşüşünü engellediği belirtilirken Türk tüketicisinin de tercihini ‘ithal etten’ yana kullanmadığı ifade edildi.
Zarar etmemek için kestiler
Besiciliğin önemli merkezlerinden Konya’da fiyatların 14 TL’ye tekrar çıktığını belirten Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı ve Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, toptan karkas et kesim fiyatının, ithalatın başlamasıyla birlikte 12.5 liraya kadar düştüğüna dikkat çekerken toptan et fiyatlarındaki bu düşüşün kasaptaki et fiyatlarına yansımadığını kaydetti. Karabulut, karkas et fiyatının 12.5 liradan 14 liraya çıktığını, yağsız karkasın kilo fiyatının ise 15 liraya yükseldiğini belirtti. Fiyatların artmasında üreticilerin ‘Fiyat daha da düşer’ korkusuyla besiye gelmemiş hayvanları da kestirmesi olduğunu vurgulayan Karabulut, “2 aydır fiyatlar düşmeye devam edince üretici zarar etmemek için elindeki besiye gelen hayvanlarını kesime verdi. Piyasada besi hayvanı azalırken ithal et de tutulmadı. İstanbul’da kasapların camlarında ‘İthal et yoktur’ diye levhalar var. Bu millet, neyle beslendiği tam olarak bilinmeyen hayvanların etini yemez, buna çok dikkat eder” diye konuştu.
MÜŞTERİ SELAM VERMEDEN ‘İTHAL Mİ?’ DİYE SORUYOR
İTHAL etin fiyatlara çözüm olamayacağını belirten İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bilgin Şahin, şehirdeki 1.600’den fazla kasabın 600’ünün üyeleri olduğunu, oda olarak ‘ithal et’ satılmaması yönünde bir karar almadıklarını açıkladı. Bilgin, şöyle konuştu: “Üyelerimiz dahil diğer kasaplara ‘İthal et yoktur’ diye levha asın demedik ama genelde asıyorlar. Çünkü vatandaş dükkana girince selam vermeden ‘Yerli et var mı?’ diyor. İthalse almak istemiyor. Bu nedenle dükkanlara yazı yazan, tabela asanlar var. Türk halkı genelde 200-300 kiloluk taze ve ufak et istiyor. Ama ithal edilenler 500-600 kiloluk genç olmayan hayvanlar. Ayrıca etin tadı Türkiye’nin her yerinde aynı değil. Latin Amerika’dan, Asya’dan gelen hayvanların tadı da farklı olacaktır. Anadolu’nun otunu yememiş, suyunu içmemiş hayvan bunlar. Tüketici şüpheyle bakıyor tabi. Şüphe duyarsa da almıyor.”

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir