Ucuz et kasapları ve üreticiyi vurabilir

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) geçen hafta cuma günü Türkiye’nin 81 ilinde mağazası olan A101 ve BİM’de başlattığı ucuz et satışı vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Talep kısa sürede beklenenin iki katına ulaşınca raflar boş kaldı. Vatandaş, marketlerde boşalan rafların et ve tavuk ürünleriyle doldurulmasına tepki gösterdi. Tepkiler üzerine bakanlıktan arzın artırılacağı açıklaması geldi. Açıklamada, “Ucuz ette satışlar iyi gidiyor. Yoğun talep var. Gerekirse 6 bin ton olan arzı 10 bin tona çıkarabiliriz” denildi.
KASAPLAR DA SATIŞ İSTİYOR
ESK şu anda iki market zincirine marketlere bir kilo kıymayı 29, 1 kilo kuşbaşını ise 31 TL’ye veriyor. A101 ve BİM ise aldığı eti yarım kiloluk paketler arasında reyona koyuyor. Dolayısıyla ucuz et daha ulaşılabilir hale geliyor. Vatandaş ucuz et için marketin yolunu tutunca, kasaplar da müşteriyi kaçırmamak için fiyatlarda 3-4 lira arasında indirime gitti. İpar Et yetkilileri kıymada fiyatı 44 TL’den 41 liraya indirdiklerini söyledi. Kârlarından feragat ettiklerini ifade eden yetkililer, bunun sürdürülebilir olmadığını ucuz et ateşi sönene kadar yeniden fiyatları eski seviyesine çıkaracaklarını söyledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise kasabın her zaman halka ucuz et satmak istediğini ancak bunu kaliteyi ve tüketicinin damak tadını bozmadan yapmayı tercih ettiklerini söyledi. Yalçındağ, “Kurban Bayramı’ndan bu yana et fiyatında artış yok. Bakanlığa piyasayla ilgili bir rapor sunacağız. Biz de daha uygun fiyatlı et satmak istiyoruz. Satış zincirine mutlaka kasaplar da eklenmeli. Reyon kirası da elektrik parası da istemiyoruz. Bakanlıkla görüşmede ortak bir noktada buluşacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
SİSTEM 1 HAFTADA RAYINA OTURUR
BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, cuma günü itibarıyla başlayan ucuz et satışının beklentilerinin iki katına çıktığını söyledi. Satışlara başlarken belli bir tahminleri olmadığı için reyonlarda et kalmamasının normal olduğunu dile getiren Aykaç, “ESK’ya durumu bildiriyoruz. Sonuçta bir tedarikçi kapasitesi var. Talebe göre reyonlardaki et miktarı artacak. Devlet bu işin arkasında. Bir hafta içerisinde sistem rayına oturur” diye konuştu.
DİĞER MARKETLERDEN İNDİRİM BEKLİYORUZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, ucuz et satışının iyi gittiğini belirterek, “Yoğun talep var. Diğer marketlerden de indirim bekliyoruz. Amacımız fiyatların stabil olması. Bu olursa biz de vatandaş da rahatlayacak” dedi. Et fiyatlarının indirilmesinin ardından gelen tepkilerin olumlu yönde olduğunu söyleyen Fakıbaba, “Artık insanlar hangi fiyattan et yiyeceğini biliyor. Erken biterse ertesi gün etini alabiliyor. Uygulam devam edecek” diye konuştu. İthal ete yönelik vatandaşın olumsuz bir bakışı bulunmadığını, kesimlerin tamamen İslami kurallara göre yapıldığına dikkat çeken Fakıbaba, “Yerli üretici açısından uygulamanın olumsuz etkisini görürsek hemen düzeltiriz” mesajı verdi.

Paylaş :

“Ucuz et kasapları ve üreticiyi vurabilir” hakkında 4 yorum

  1. Batman da piyasa durmuş sayın fakıbaba et fiyatları ne zaman düzelecek arpa 1.100 tl saman 750 tl de gel de bu işin içinden çık

  2. Yönetenlerin hatasını besici ve kasaplar ödüyor şu an.. üretim açığı sanki bir anda ortaya çıkmış gibi bir anda bakan değişikliğine gidildi yeni gelen bakan da fireni patlamış kamyon gibi olayın üstüne atladı ne pahasına olursa olsun ben fiyatları düşüreceğim diye başladı oysa ki önü ve arkası düşünülmeliydi olayın.. bu iki markette ithal edilen etlerin satışı ile fiyat düşmez düşse bile geçici olarak düşer daha sonra çok daha fazla artışa geçer şu an besici ahırlarını boşaltıyor kiloda 1-2 liraya bakmıyor elindeki danayı kestirirken fakat onların yerine besilik koymuyor zurnanın zırt dediği yerde burası işte..Türkiye genelinde bunu düşündüğümüz zaten ben gerisini düşünmek bile istemiyorum..Arz açığı üretim ile giderilmeliydi çok acil bir durum varsa özel sektöre besilik izni verilmeliydi bu besiliklerden küçük işletmelerde faydalandırılmalıydı yeme mazota ve üretim maliyetlerine %50 hazine desteği gelmeliydi hatta bunlar şimdi değil 3 yıl evvel yapılmalıydı yazdık çizdik fakat dinletemedik açın bakın yazılarıma neler yazmışız..

  3. Aralık sonu itibariyle fiyatlarda kıpırdama başladı kuzu karaborsa kuzu yok canlı paskül 19 lira karkas 38 lira demektir.Dana bölgesine göre değişiyor afyonda kesim 29 lira,balıkesir civarı 27.50-28.00 lira o ilk etapta hayvanını kestirmeye çalışan besicinin elinde dana yok şu an acilen damızlık ithalini özel sektöre açması lazım yoksa her sene olduğu gibi yine sıkıntı hat safhada bari şu an açarsa en azından sezona kadar sayı biraz dengelenir.Bu arada üretim için desteğini versin alkışlarız fakat sayıyı dengelemesi lazım diplerde sayı bu yazıları yazarken inanın ümitsizlik içinde yazıyorum belki bir kelimesi dinlenir diye yazıyorum o kadar…

  4. Sayın bakanım kasapların tavuk parçalama sorunu iki yıldır bekletiliyor köfte gibi kilo sınırı getirilerek belli oranlarda serbest bırakılması gerek yoksa günümüz koşullarında kasap esnafının ayakta kalabilmesi mümkün değil sizden tek bir kelime bekliyoruz.
    Marketlerde bin çeşit ürün var bir marketle bir kasabı aynı kefeye koymak mümkün değil.
    Halkın sağlığını bozana en ağır cezayı verelim fakat namusuyla çalışan esnafada ayakta durma şansını vermemiz lazım yoksa bu şekilde kasap diye birşey kalmayacak.
    Avrupaya gidin bakın küçük esnaf özel koruma altında ayakta durması için hertürlü destek veriliyor biz kredi istemiyoruz sadece işimizi yapmamız engellenmesin yeter.
    Gidin gezin marketleri son kullanma tarihi olan bir sürü bozuk tabaklı ürün var bunları görmüyormusunuz. Kışın 8 lira olan kanat yaz geliyor şimdiden 18 lira bu tür düzenlemeler tavuk firmalarına fırsatçılık tanıyor sadece o kadar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir