Ette Ve Sütte Sıkıntının Sürdüğü İddiası

Çanakkale KÖY-KOOP Başkanı Mehmet Özkurnaz, “Ette yaşanan sıkıntı aşılamadı, bu durum bir iki yıl daha devam edecek” dedi.
Çanakkale ve Çevre Köyleri Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı Mehmet Özkurnaz, Türkiye’de, ette ve sütte yaşanan sıkıntının sürdüğünü ileri sürerek, “Ette yaşanan sıkıntı aşılamadı, bu durum bir iki yıl daha devam edecek” dedi.
Özkurnaz, yaptığı açıklamada, geçmişten bu yana süt fiyatının düşük olduğunu, bunun da çiftçiyi hayvancılıktan uzaklaştırdığını savundu.
Et fiyatlarında yaşanan sıkıntının temelinde 6-7 tane büyük çiftlik sahibinin olduğunu, bu şirketlerin piyasadan ciddi anlamda hayvan topladığını öne süren Özkurnaz, “Mesela bir buzağı 300-500 TL arasında satılırken, bunlar dediler ki, biz yeni doğmuş buzağıya bin lira veriyoruz. Piyasadan 8-10 ay boyunca yeni doğmuş hayvanlar toplandı” dedi.
Yaklaşık 10 ay önce hayvan toplamaya başlayan çiftlik sahiplerinin, kendi işletmelerinde 60-70 bin baş hayvana ulaştıklarını belirten Özkurnaz, bununla birlikte hayvancılıkta sıkıntının başladığını, bu büyük şirketlerin kesim yapmaması üzerine et fiyatlarının yükseldiğini bildirdi.
Özkurnaz, “Piyasada olmayan bir şeyin fiyatı yükselir, arz talep muhabbeti yapılır. Ete her zaman talep vardır, ancak arzı 6-7 firma eline geçirmiş ve bunlar da hayvan kesmedi” diye konuştu.
Yaşanan gelişmeler karşısında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın canlı hayvan ve karkas ithalatını açtığını anımsatan Özkurnaz, şöyle devam etti:
“Ancak Bakanlık ithalatı açarken et sorunu vardı. Kesim için canlı erkek materyal ve karkas et gelecekti. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Bizim anlamadığımız taraf, dişi düve ve gebe düve ithalatının da gerçekleştirilmesidir. Hala ithalat açık. İthalat, ‘100 başın üzerinde işletmemde hayvan istiyorum, dişi materyal almak istiyorum’ diyen herkese açık. İthalatla birlikte Türkiye’ye 20-30 bin civarında dişi materyal giriş yaptı. Burada da denge bozuldu. Hem karkas, hem erkek dana, hem de dişi materyal geldi. Bu nedenle ette yaşanan sıkıntı aşılamadı, bu durum bir iki yıl daha devam edecek. ”
-SÜT FAZLALIĞI GÜNDEMDE-
Mehmet Özkurnaz, gebe olarak getirilen 23 bin baş dişi materyalin doğurmaya başladığını, bu nedenle de sütte arz fazlalığının gündeme geldiğini söyledi.
Bu fazlalığın süt fiyatlarının geriye gitmesine neden olduğunu dile getiren Özkurnaz, sütteki arz fazlalığının 3 nedeni olduğunu bildirdi. Bunların, gebe düve ithalatı, süt tozu ithalatı ve protein konsantresi ithalatı olduğunu savunan Özkurnaz, şöyle konuştu:
“Süt tozu şu ana kadar Türkiye’ye giriş yapmadı. Ancak protein konsantresi ithalatı devam ediyor. Buna son verilmesi gerekir. Protein konsantresi 100 kilo sütte, 3 kilo protein konsantresi demektir.
Protein konsantresi ithalatı durdurulmalı, süt tozu ile üretilen tüm süt ürünlerini bununla da yapabiliyorsunuz. Çünkü o da süt tozunun bir versiyonudur. Protein konsantresi ithalatının yasaklanmasında büyük yarar vardır. Eğer yasaklanırsa süt üreticileri sıkıntı yaşamayacak, aksi taktirde süt fazlası olacak. Geçen yılın ocak ayında 85 kuruşa sattığımız sütün fiyatı bu yılın aynı ayında 73, 5 kuruşa geriledi. Tarımdaki yanlış politikalar nedeniyle hem ette, hem de sütte sıkıntı devam ediyor. “

Paylaş :

“Ette Ve Sütte Sıkıntının Sürdüğü İddiası” hakkında 8 yorum

  1. irfan görgülü

    Sayın Özkurnaz, sen de büyük çiftlikler spekülasyon yaptı, piyasadan 60-70 bin buzağı topladı, bunları kesmeyip fiyatların yükselmesine sebep oldu diyorsan, sana derim ki; sen de bu işten anlamıyorsun. Yurda ne kadar et ithal edildiğini bilmiyor musun? Eğer bilmiyorsan niye öğrenmeden suçu birilerinin üzerine atıyorsun? Son rakamlara göre sadece resmi olarak 160.000 ton et girdi yurda. Bunun kaç dana ettiğini biliyor musun? Ortalama 250 kg’dan 640.000 adet dana yapar. Gayri resmiler hariç. 60-70 bin buzağının lafı bile olmaz. Ama sizin hesap kitaptan haberiniz yokki. Hasbelkader seçilmişsiniz o makama boş boş konuşuyorsunuz. Biz de sizi dinliyoruz. İsminizin başında KÖY-KOOP var ama sizden köylüye bu derece sığ bilgiyle bir fayda gelmez. 100 Baş ve üzeri isteyen düve getirebiliyor, şu kadar düve girişi oldu diyorsun. Kardeşim bu yeni bir şey değil. Yıllardır 100 baş ve üzeri düve ithalatı serbestti. Siz bunu yeni mi sanıyorsunuz? Siz o koltuğa dün mü oturdunuz? Bunları bilmeden konuşup köylüye şirin gözükmeye çalışmayın. Oturup sanayicinin ağzına bakıyorsunuz, acaba 3-5 kuruş koparabilir miyiz diye. Koparamazsınız beyler. Siz imzalattığınız sözleşmeyi bile uygulatamadınız. Sanayiciyle bakan, müsteşar başa çıkamadı, kaldı ki siz mi başa çıkacaksınız. Problemin etrafında dolaşıp durmayın. Artık gerçekleri görün. Gerçek şu; BESİ MATERYALİ YETERSİZ. Sebep; Süt fiatları düşük olduğundan damızlıklar kesime gidiyor. Ayrıca elimizdeki damızlıkların süt verim nitelikleri yükseldiği için, ( damızlık sayısı azalmasına rağmen ) süt üretim miktarı yükseliyor. Yani buzağı yok, süt çok. Eğer buzağı istiyorsan damızlık sayısını artıracaksın. Üretilen fazla sütü kendi bünyende işleyip sanayicilerin dışında pazarlayabilirsen mesele yok. Bunun için her il bünyesinde DSYB bünyesinde 100 ton/gün kapasiteli süt işleme tesisleri derhal kurulup işletmeye alınmalıdır. Bunun devamı ayrı bir konu. Buzağıyı bir de ithal edip, uygun fiyatla besicilere dağıtacaksın. İthalatı da kar güderek değil, besiciye destek olarak maliyetine yapacaksın. Bunun başka yolu var mı?

  2. irfan görgülü

    Ey site yöneticileri, bu itirazım da size. KÖY-KOOP başkanı bu beyanatı ne zaman verdi? Sanki bayat haber gibi duruyor. Eğer yeni bir beyanat ise ona sormak lazım; yılbaşından beri hiç 73,5 kuruştan süt döktün mü, diye. Dört aydır kaç kuruştan döküyor oradaki köylüler sütü?

  3. Bakıyorumda irfan bir çırpıda çözdün her şeyi.Önce özkurnazı fırçaladınOna bişi demiycem o zaten adı gibi özünden kurnaz.azıcık süt para ettiğinde sanayicilerle işbirliğine gidip üreticiyi satmıştı.-Üreticinin de onu başkan seçmesi ayrı bir garabet-
    Ama asıl yanlış ithalatta değil mi.Bu kadar maliyet yükü çeken üreticiye bir de ithalat darbesi vurulursa olacağı budur.
    İhracat yollarının araştırılmasına gerek yok.ithalat yapılmasın başka ihsan istemiyoruz.
    İthalat yapılmaz sa bir kaç seneye bu piyasa kendini dengeler.Ama sesi çok çıkan yandaş çığırtkanlar hiç bırakırmı
    Bir gün bu millette uyanır elbet ne diyeyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir