Angusun kilosu Kırklareli'nde 8,5 İstanbul'da 14 liradan satılıyor

Bayramın ikinci veya üçüncü günü ucuz kurbanlık bulurum umudunu taşıyanlara besicilerden üzücü haber geldi.
Ellerindeki hayvanların yüzde 80’ine yakınını sattıklarını belirten üreticiler, bayramın üçüncü gününde indirime gitmeyeceklerini açıkladı. Tarım Bakanı Mehdi Eker’in, ‘kurbanlığınızı son güne bırakın’ uyarılarını dikkate almayıp kurbanlığını ilk gün alan vatandaşlar sevinç yaşarken fiyatların düşeceği umuduyla son güne bırakanlar bakana tepki gösterdi.
İthal edilen angusların yerli hayvanlarla aynı fiyatlardan satılmasını eleştiren tüketiciler, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in süreci iyi yönetemediği iddiasında bulundu. Ayrıca bayramın üçüncü gününe kadar satışlarını yapacak besiciler, ellerinde kalan hayvanları ise kasaplara satmayı planlıyor. İthal edilen hayvanların satıldığı Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki Türkgeldi Tarım İşletmesi’nde angusların kilosu 8,5 liradan alıcı bulurken, bu rakam İstanbul’da 14-15 TL’ye kadar yükseliyor. Aşırı yükselen fiyatları dengelemek için ithal edilen angusların yerli kurbanlıkların erken bitmesi nedeniyle karaborsaya düşmesi de vatandaşları zor durumda bıraktı.
Tarım Bakanlığı hem et hem de kurbanlık fiyatlarını aşağıya çekmek için ithalat yoluna başvurdu. Ancak süreç bakanlığın istediği şekilde yürümedi. Önce 30-40 TL’ye kadar yükselen etin fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithal eden, ardından kesilmiş et ithalatı izni veren Bakanlık, fiyatların yükselişini engelleyemedi. Aşırı artan et fiyatlarından dolayı Kurban Bayramı’nda vatandaşın mağdur olmamasını isteyen Tarım Bakanlığı, ithal angus izni çıkardı. Hem devlet hem de özel kurumların ithal ettiği anguslar kurban pazarının ateşini düşüremedi. Ayrıca Anadolu yakasından Avrupa’ya hayvan geçişine izin verilmemesi de fiyatların aşırı yükselmesinde etkili oldu. Belli aralıklarla pazarlara sürülen ithal kurbanlıkların fiyatları 6 bin TL’ye kadar yükselirken, pazarlarda tekel konumuna gelen satıcılar angusları istedikleri fiyattan vatandaşa pazarlamaya başladı. Ucuz kurban almak için bayramın son gününü bekleyen ancak yüksek fiyatlar karşısında hayvan alamayan Veysel Çalışkan, ithal hayvanların yerli fiyatına satılmasına tepki gösterdi. Geçtiğimiz yıl bayramın son gününe kadar pazarlarda kurbanlık hayvan bulunduğunu belirten Çalışkan, bu yıl Anadolu’dan Avrupa’ya hayvan geçiş izni verilmemesinin de anlamsız olduğunu belirtti.
‘KURBANLIK AZ FİYAT DÜŞMEYECEK’
Öte yandan kurbanlıkların ilk günden itibaren yok satması vatandaşın ‘kurbanlığı ucuza getirme’ beklentisini de suyu düşürdü. Trakya’dan da sınırlı sayıda gelen yerli hayvanların Avrupa yakasında erken bitmesi vatandaşı ithal hayvanlara yöneltirken, tüccarların da insafına bıraktı. 2 bin ile 3 bin liradan satışa sunulacağı söylenen ithal anguslar çok az sayıdaki kurban pazarlarında âdeta yok sattı. 6 bin 500 TL’ye kadar çıkan fiyatları gören vatandaşlar ne yapacağını bilemezken tüccarlar yüksek kâr etmenin sevincini yaşıyor. Kurbanın son gününe kadar fiyatların düşmeyeceği uyarısında bulunan Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ ise sürecin iyi yönetilemediğini söyledi. İthal hayvanların Türkiye genelinde pazarlara girmesinin vatandaşlara rahat bir nefes aldıracağına dikkat çeken Akdağ, Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) sadece Tekirdağ’dan hayvan girişi yaptığına vurgu yaptı. Akdağ, Bakan Eker’in aksine vatandaşları kurbanın son gününe kadar beklememeleri konusunda uyardı.
Tekirdağ’dan İstanbul’a kurbanlık getiren Çetin Cengiz isimli bir üretici ise birkaç gün içinde 15 hayvanının tamamını sattığını belirtti. Hayvanlarını 6 bin 500 ile 7 bin 500 TL arasında alıcı bulduğunu ifade eden Cengiz, angusların ise piyasanın ateşini alamadığını söyledi. Şaban Yıldırım isimli üretici ise, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in “son günde fiyatlar düşer” çağrısının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Pazara 25 adet hayvan getirdiğini söyleyen Yıldırım, bütün hayvanlarını sattığını son günü bekleyenlerin ise kötü bir sürprizle karşılaşabileceğine vurgu yaptı. Üreticilerin kesinlikle son günde indirim yapmayacağını da kaydeden Yıldırım, kurbanlıklarını satamayanların da hayvanlarını ucuza satmak yerine kasaplara vereceğini açıkladı. EBK’dan kilosu 8,5 TL’den canlı hayvan aldığını belirten Selim İyisan isimli bir tüccar ise bunun İstanbul’da 14-15 TL’ye kadar yükseldiğini dile getirdi. İyisan, angusların fiyatlarının yüksek olmasında yer ve taşıma maliyetlerinin önemli bir yer tuttuğuna vurgu yaptı.
Lüleburgaz’da ‘angus’ çilesi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın izni ile Et ve Balık Kurumu’nun ithal ettiği ‘angusların’ Trakya’daki tek satış noktası olan Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde vatandaşlar, kurbanlık alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Uruguay’dan ithal edilen 6 bin angusun satıldığı Türkgeldi Tarım İşletmesi’nden kilosu 8,5 lira olan kurbanlıkları almak isteyen vatandaşlar, tarım işletmesinin ilçe merkezine uzak olması sebebiyle araçlarında konakladılar. Kurbanlık almak için bekleyen vatandaşlar, işletmenin satış için fiziki altyapısından şikayet ediyorlar. İki bindirme rampası ve bir kantarın yoğun satış için yetmediği gözlendi. Türkgeldi Tarım İşletmesi önünde kantar kuyruğuna girdiklerini belirten vatandaşlar, kurbanı alma ve aldıktan sonra kantara girmenin kendileri için vakit kaybı ve eziyet olduğunu bildiriyorlar.

Paylaş :
Etiketler:

“Angusun kilosu Kırklareli'nde 8,5 İstanbul'da 14 liradan satılıyor” hakkında 1 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir