Yalçıntaş: "Et Fiyatlarını Düşürmek Acil müdahale şart"

Yalçıntaş: “Et Fiyatlarını Düşürmek için Acil Olarak Yeni Çözüm Arayışı Başlatılmalı” dedi.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Hükümetin Artan Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Aldığı Canlı Hayvan İthalatı Kararının Çok Doğru Olduğunu Vurgulayarak, Ancak Fiyatların Düşmesi İçin Acilen Yeni Bir Planlamaya İhtiyaç Duyulduğuna Dikkat Çekti.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, hükümetin artan et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithalatı kararının çok doğru olduğunu, ancak fiyatların düşmesi için acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Türkiye’nin dünyanın en pahalı etini yediğini, sadece Et ve Balık Kurumu (EBK) tarafından yapılan ithalatın fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmediğini ileri süren Yalçıntaş, Et ve Balık Kurumu dışında canlı hayvan ithalatı yapabilecek bilgi, altyapı ve tecrübeye sahip işletmelere de ithalat izni verilmesinin yerinde olacağını vurguladı.İTO Başkanı Yalçıntaş yaptığı açıklamada, et fiyatların düşürülmesi için acil olarak yeni çözüm arayışının başlatılmasını istedi. Yalçıntaş açıklamasında, et ithalatı için EBK Tekeli yerine, tesis kapasitesi yüksek, konuya son derece hakim entegre et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğine dikkat çeken Yalçıntaş, “Canlı hayvan ithalatı yapabilecek bilgi, altyapı ve tecrübeye sahip bu işletmelere müsaade edilmesi yerinde olacaktır. Türkiye’de azalan canlı hayvan miktarları göz önünde bulundurularak, mevcut hayvan sayısını korumak ve artırmak adına da stratejiler geliştirilmelidir” dedi.
-“DÜNYANIN EN PAHALI ETİNİ YİYORUZ”-
Bugünkü ortamı oluşturan sıkıntıları yanlış tespit ve verilen teşviklerin yanı sıra meraların yeterince korunmaması, kuraklığa bağlı olarak besicilerin zarar etmesi olarak sıralayan Yalçıntaş, Türk halkının, ancak spekülatörler ortadan kaldırılıp, besicilik cazip hale getirildiğinde gerçek fiyatıyla et yiyebilieceğini bildirdi. Yalçıntaş, ancak bu şekilde et fiyatında istikrar sağlanabileceğine dikkat çekerek, ithalat yapılırken, gelecek yıllarda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretimin bugünden artırılması gerektiğinin altını çizdi. Dünyada 5 Dolar olan kemikli karkas etin Türkiye’de 12 dolara satılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yalçıntaş, Türkiye’nin dünyanın en pahalı etini yediğini, sadece EBK tarafından yapılan ithalatın fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmediğini ileri sürdü.
-“LOKANTA SEKTÖRÜ CİDDİ SIKINTI İÇİNDE”-
Lokanta, restoran ve catering firmalarının et fiyatları nedeniyle ciddi bir sıkıntı içinde olduğuna işaret eden Yalçıntaş, “Günümüz rekabetinde yemek firmalarının, et fiyatlarındaki artışı müşterilerine yansıtması mümkün değil. Böyle olunca da kayıtdışılık ve kaçak hayvancılık körükleniyor” dedi.
-“HAYVANCILIK PROFESYONEL HALE GETİRİLMELİ”-
Canlı hayvan politikasının gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Yalçıntaş, bir an önce hayvancılığın profesyonel hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Sistemin iki hayvan bu kişide, üç hayvan komşusunda uygulamasıyla çalışmayacağını kaydeden Yalçıntaş, canlı hayvancılık politikalarının baştan aşağı gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yalçıntaş, Türkiye’de et fiyatları Avrupa ülkelerinden 3 kat fazla olunca tüketiminin de az olduğunu belirterek şu noktalara dikkat çekti:
“Et çok önemli bir protein kaynağı. Toplumun sağlığını doğrudan etkiliyor. AB ülkelerinde kişi başına yılda 30 kilonun üzerinde et tüketimi bulunmasına karşın bu rakam Türkiye’de 5 kilonun altında.”
-“FİYAT DENGESİ SAĞLANINCA ET İTHALATI DURDURULMALI-
Et ithalatının fiyat dengesi sağlandıktan sonra durdurulması gerektiğine de işaret eden Yalçıntaş, ithal edilecek etin, sadece şu andaki piyasayı dengelemek için yapılması damızlık canlı hayvan ithali ile kalıcı çözümlere gidilmesi gerektiğini vurguladı.(ANKA)
Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir