Malatya et fiyatlarında yangın

Merkez Bankası haziran ayı fiyat gelişmeleri raporunda enflasyondaki düşüşe rağmen kırmızı et fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Etle birlikte kuruyemiş fiyatları da yükselmeye devam etti. Gıda enflasyonunu artıran bir diğer ürün ise zeytinyağı oldu. Ramazan’a denk gelen bu ayda işlenmemiş gıda ürünlerinin fiyatı ise düştü. Enflasyonun düşük olması fakat et fiyatlarını yükselişe geçmesini, kasap esnafı “done olmamasına”, yani doğurgan hayvanların kesilmiş olmasına bağlıyor.
Battalgazi ilçesi PTT caddesinde esnaflık yapan Safir Et Market sahibi ve veteriner Hekim olan Hüseyin Pektaş, etteki azalmayı “Türkiye’deki popülasyonda yaşanan artıştan” dolayı olduğunu vurgulayarak, done sayısında yaşanan azalmadan dolayı bu artışın olduğunu belirtti ve şu açıklamalarda bulundu: “Geçen sene üretimdeki sıkıntılardan dolayı vatandaş elindeki yetişmiş doğurgan nesli keserek yem darlığından hepsini paraya tabi ettiler. Ama bunu yetkililerimiz görüp bir an önce ithalatı açması gerekirken ithalatı gecikmeli açtılar. Geçen sene kurban bayramından önce bunlar belliydi. Kurban bayramından sonra açıldı. Açılmasıyla birlikte formalitelere boğdular. Damızlık olarak, beslemelik olarak kullanabileceğimiz genç done ithalatına yön verildi. Kıstas oldu, hiçbir yetiştiricimiz hiçbir üreticimiz bunların ithalatını sağlayamadı. Sağlayamayınca bu iş uzadı. Şimdi serbest bir hale getirdiler. Ama bu seferde elde done kalmadı. Elde done kalmaması et fiyatlarını tırmandırdı. Şu an da elde ürün yoktur. Hem yetiştirmeye ihtiyacız var hem de ete ihtiyacımız var. Daha yüzde 15 fon alınıyor. Bu ayrı bir handikap”
 “FİYATLARDA YÜZDE 35 ARTIŞ OLDU”
Pektaş, üreticilerin elinde metaryel olmadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzde kurban bayramı var. Herkesin elinde hayvanı var ve kurbana saklıyor. Kurbanın da belli bir potansiyeli var. Geçen sene et fiyatlarımız 18 TL’yken şimdi 25 TL’ye çıktı. Geçen yıla göre yüzde 35’lik bir fark var. Ama burada üreticilerde biraz fedakârlık edip, perakendeciler de karlarını her zaman yüzde 15 yüzde 20 kar etmeden satabilirlerse bu zorluğunun üstesinden gelebiliriz.”
 

Paylaş :

“Malatya et fiyatlarında yangın” hakkında 2 yorum

  1. Etteki artış ülkemizin içerisinde bulunduğu konjektürel şartları göz ardı etmemekle anlaşılabilecektir. Ülkede et üretimi ve pazarlaması serbest piyasa düzeni içerisinde yürütülmekte ve arz talep dengesi ile oluşmaktadır.77 milyon yaşayan halk 30 milyon turist 107 milyon insan üreten insana baktığımızda ve hayvan başı verim dediğimiz ortalama karkas ağırlığı incelediğimizde birde buna yemde dışabağımlılık ve dolarkuru eklenince ortaya çıkan sonuç et fiyatları reel değerinin altında işlem görmektedir.yurtdışından kaçak hayvan girişi engellense bugün iç piyasada kıyma 60 diğer kıymetli etler 80 tl den aşağı ya tüketiciye sunulamaz şu anda dengeyi koruyan unsur neymiş ırak suriye iran dan gelen kaçak hayvanlarla durumu kurtarıyoruz malum para likittir nerede değer yüksekse oraya akar iyi çalışmalar

  2. Artan yem fiyatlarına karşı süt fiyatlarının 1 seneden bu yana aynı kalması süt hayvanlarının kesilmesine neden olmaktadır. Bu durum ileriki günlerde et ve süt sıkıntısı çekeceğimizin habercisidir. Acil süt fiyatlarının artmasına gerek vardır. Yoksa damızlık hayvan kalmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir