Acılı sote enflasyonu uçurdu

Dana, koyun eti derken eylülde domates, biber ve soğan gibi sebzelere gelen zamla gıda enflasyonu coştu. Eylülde yüzde 4.72 artan gıda fiyatları, aylık enflasyonu % 1.23’le beklentinin üzerinde çıkardı. Yıllık enflasyon yüzde 9.24’e yükseldi. Gıda dışında enflasyonda tehlike yok
Her ay ‘et’lenen enflasyon, domates biber soslarıyla yükselmeye devam ediyor. Eylülde beklentileri aşarak yüzde 1.23 çıkan aylık tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yükselişin en önemli hatta tek nedeni yüzde 4.72 artışla gıda oldu. Yıllık TÜFE ise yüzde 9.24 ile nisandan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamalarına göre enflasyon eylülde gıdadan beslendi. TÜFE’yi oluşturan 12 alt kalemden biri olan gıdanın yüzde 1.23 çıkan enflasyona puan olarak etkisi 1.29 oldu. Diğer 11 kalemin kümülatif etkisi ise 0.06 puan eksi yönde oldu. Bir başka deyişle gıda dışındaki 11 kalem aslında enflasyonu düşürdü. Böylece enflasyonu oluşturan diğer kalemler TÜFE için tehdit oluşturmadı.

DANA ETİNDE YILLIK ARTIŞ % 43

Gıdada ise et fiyatlarındaki tırmanışa eylülle birlikte sebze ve meyvelerin de eşlik etmesi yükselişi tetikledi. Örneğin domates fiyatları henüz seradan ürün gelmemesi nedeniyle pazarda 6-7 liralara kadar yükselince aylık yüzde 57’lik rekor artış gösterdi. Benzer şekilde taze fasulye yüzde 40.6, patlıcan yüzde 40, sivri biber yüzde 33.7, salatalık yüzde 29.6, patates yüzde 18.9 gibi yüksek oranlı artışlarla eylülü kapattı. Enflasyona etkisi yüksek olan ette de artış sürüyor. Aylık bazda tavuk eti yüzde 5.6, dana eti de yüzde 4.8 ile zam şampiyonları listesinde yine yerini aldı. Yıllık bazda dana eti yüzde 43, koyun eti yüzde 36.6 gibi çok yüksek oranlı artışlar gösterdi. Kabak, marul, patlıcan, kavun, karpuz gibi sebze-meyvelerin fiyatları da yüzde 100’lere varan artışlarıyla dikkat çekti. Fortis Araştırma’nın yaptığı hesaplamaya göre de işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 17.7’den yüzde 25.9’a çıktı. Ancak yine de Fortis Araştırma bu yükselişin geçici olacağını ve TÜFE’nin yıl sonunda yüzde 7.2’lere düşeceğini kaydediyor. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise eylülde yüzde 0.51 ile tahminlerin altında arttı. Yıllık ÜFE yüzde 9’dan yüzde 8.9’a düştü.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir