Dana, koyun eti derken eylülde domates, biber ve soğan  gibi sebzelere gelen zamla gıda enflasyonu coştu. Eylülde yüzde 4.72  artan gıda fiyatları, aylık enflasyonu % 1.23’le beklentinin üzerinde  çıkardı. Yıllık enflasyon yüzde 9.24’e yükseldi. Gıda dışında  enflasyonda tehlike yok
Her ay ‘et’lenen enflasyon, domates  biber soslarıyla yükselmeye devam ediyor. Eylülde beklentileri aşarak  yüzde 1.23 çıkan aylık tüketici fiyat  endeksindeki (TÜFE) yükselişin en önemli hatta tek nedeni yüzde 4.72  artışla gıda oldu. Yıllık TÜFE ise yüzde 9.24 ile nisandan bu yana en  yüksek seviyesini gördü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamalarına  göre enflasyon eylülde gıdadan beslendi. TÜFE’yi oluşturan 12 alt  kalemden biri olan gıdanın yüzde 1.23 çıkan enflasyona puan olarak  etkisi 1.29 oldu. Diğer 11 kalemin kümülatif etkisi ise 0.06 puan eksi  yönde oldu. Bir başka deyişle gıda dışındaki 11 kalem aslında enflasyonu  düşürdü. Böylece enflasyonu oluşturan diğer kalemler TÜFE için tehdit  oluşturmadı.
DANA ETİNDE YILLIK ARTIŞ % 43 
Gıdada ise et fiyatlarındaki tırmanışa eylülle birlikte sebze ve meyvelerin de eşlik etmesi yükselişi tetikledi. Örneğin domates fiyatları henüz seradan ürün  gelmemesi nedeniyle pazarda 6-7 liralara kadar yükselince aylık yüzde  57’lik rekor artış gösterdi. Benzer şekilde taze fasulye yüzde 40.6,  patlıcan yüzde 40, sivri biber yüzde 33.7, salatalık yüzde 29.6, patates  yüzde 18.9 gibi yüksek oranlı artışlarla  eylülü kapattı. Enflasyona etkisi yüksek olan ette de artış sürüyor.  Aylık bazda tavuk eti yüzde 5.6, dana eti de yüzde 4.8 ile zam  şampiyonları listesinde yine yerini aldı. Yıllık bazda dana eti yüzde  43, koyun eti yüzde 36.6 gibi çok yüksek oranlı artışlar gösterdi. Kabak, marul, patlıcan, kavun, karpuz gibi sebze-meyvelerin fiyatları da yüzde 100’lere varan artışlarıyla dikkat çekti. Fortis Araştırma’nın yaptığı hesaplamaya  göre de işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 17.7’den yüzde  25.9’a çıktı. Ancak yine de Fortis Araştırma bu yükselişin geçici  olacağını ve TÜFE’nin yıl sonunda yüzde 7.2’lere düşeceğini kaydediyor.  Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise eylülde yüzde 0.51 ile tahminlerin altında arttı. Yıllık ÜFE yüzde 9’dan yüzde 8.9’a düştü.
Paylaş :