MB: Zamlar Nisan enflasyonunu yarım puan arttıracak

Elektrik ve doğalgaz tarifelerinde yapılan düzenlemelerin Nisan ayında tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin 0.5 puan civarında olacağını tahmin eden Merkez Bankası, grup yıllık enflasyonunun belirgin bir oranda yükselmesini beklendiğinin altını çizdi.
Merkez Bankası Mart Ayı Fiyat Gelişmelerini açıkladı. Buna göre Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,41 oranında arttı, yıllık enflasyon yüzde 10,43 seviyesinde sabit kaldı. Bu dönemde enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 8.28’e, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 7,91’e geriledi. Hizmet fiyatları Mart ayında yüzde 0,31 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 6,17’ye geriledi. Özellikle kiralar bu dönemde yüzde 0,19 ile endeks tarihindeki en düşük artışlarından birini göstermiş ve grup yıllık enflasyonu yüzde 4,52 seviyesine indi. Artan akaryakıt fiyatlarının ulaştırma hizmetlerine yansıması bu dönemde sınırlı kalırken, haberleşme hizmetleri grubunda fiyatlar 2011 yılı ilk çeyrek seviyesinin altındaki seyrini sürdürdü. Öte yandan, lokanta ve oteller grubu yıllık enflasyonu Mart ayında artış gösteren tek ana hizmet kalemi oldu. Bu gelişmeler neticesinde yemek ve ulaştırma hariç hizmet grubunda yıllık enflasyon azalış eğilimini sürdürerek yüzde 4,70 seviyesine gerilerken, mevsimsellikten arındırılmış fiyatlar ile yayılım endeksi, hizmet fiyatlarının ana eğiliminde ılımlı görünümün sürdüğüne işaret etti.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARININ TÜKETİCİ ENFLASYONUNU 0.5 PUAN ARTIRACAK
Mart ayında temel mal grubu yıllık enflasyonu 0,33 puan gerileyerek yüzde 9,82 oldu. 2011 yılı içinde gözlenen döviz kuru gelişmelerinin enflasyon üzerindeki birikimli etkilerinin zayıflaması dayanıklı tüketim malları fiyatları kanalıyla temel mal grubu yıllık enflasyonunu olumlu yönde etkiledi. Dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyat endeksinde Mart ayında kaydedilen düşüşte sırasıyla yüzde 0,45 ve 0,47 oranlarında gerileyen mobilya ve otomobil fiyatları etkili oldu. Diğer taraftan, giyim grubu yıllık enflasyonu yükselişini sürdürürken, giyim ve dayanıklı dışı temel mal fiyatlarındaki artış eğilimi Mart ayında hızlandı. Mart ayında enerji fiyatları yüzde 2,02 oranında arttı ve bu artışın aylık tüketici enflasyonuna katkısı 0,30 puan oluştu. Bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ve Türk lirasında gözlenen sınırlı orandaki değer kaybı sonucunda yüzde 4,23 oranında yükselen yurt içi akaryakıt fiyatları belirleyici oldu. Benzer şekilde, bu dönemde tüp gaz fiyatları artış yönünde ivmelenirken, katı yakıt fiyatları hızı azalmakla birlikte yükselişini sürdürdü. Enerji grubu yıllık enflasyonu 0,80 puan artarak yüzde 13,39 oldu. Nisan ayı itibarıyla elektrik ve doğalgaz tarifelerinde gidilen artışların ilgili ay tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin 0,5 puan civarında olacağı öngörüldü. Bu çerçevede, enerji grubu fiyat artışının Nisan ayında ivmelenerek devam etmesi ve grup yıllık enflasyonunun belirgin bir oranda yükselmesi bekleniyor.
GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBU FİYATLARI YÜZDE 0,33 AZALDI
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları Mart ayında yüzde 0,33 oranında azaldı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 11,25 ile görece yatay seyretti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları bu dönemde gerileyerek, son iki aydaki ılımlı görünümünü sürdürdü. Bu dönemde taze meyve ve sebze fiyatları geçmiş yıllar ortalamasına kıyasla daha yüksek bir oranda azalış gösterirken, kırmızı et fiyatlarındaki düşüş hız kesmekle birlikte devam etti. Ancak, işlenmemiş gıda fiyatları yıllık artış oranı düşük bazın etkisiyle sınırlı bir oranda yükselerek yüzde 13,35 oldu.
İŞLENMİŞ GIDA GRUBU YILLIK ENFLASYONU YÜZDE 9,44 İLE YATAY SEYRETTİ
İşlenmiş gıda fiyatları Mart ayında yüzde 0,40 oranında yükselerek, son sekiz ayın en düşük artışını kaydett. Ekmek ve tahıl ürünlerinde fiyat artışları yavaşlarken, süt fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak peynir ve diğer süt ürünleri fiyatlarında azalış gözlendi. Bu dönemde katı-sıvı yağ fiyatlarındaki artışlar azalarak devam ederken, işlenmiş et ürünleri fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekti. Bu gelişmeler sonucunda işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 9,44 ile nispeten yatay seyretti.
ÜFE: TARIM FİYATLARI İŞLENMEMİŞ GIDA FİYATLARINA DA YANSIYACAK ŞEKİLDE GERİLEDİ
Mart ayında üretici fiyatları yüzde 0,36 oranında artarken, yıllık enflasyon 0,93 puan azalarak yüzde 8,22 oldu. Tarım fiyatları işlenmemiş gıda fiyatlarına da yansıyan bir şekilde geriledi ve grup yıllık enflasyonu yaklaşık 2 puan azalarak yüzde 6,16 oldu. Bu dönemde canlı hayvan ve hayvansal ürünler grubu fiyatlarındaki gerileme sürdü. Benzer şekilde, bir önceki ay yükselen buğday ve pamuk fiyatları ise bu dönemde, pamuk fiyatlarında yüzde 4,80 gibi yüksek bir oranda olmak üzere, geriledi.
AYÇİÇEĞİ VE MISIR FİYATLARINDA YÜKSEK ORANLI ARTIŞLAR GÖZLENDİ
Öte yandan, imalat sanayine girdi oluşturan diğer tarım ürünlerinden ayçiçeği ve mısır fiyatlarında sırasıyla yüzde 2,05 ve 3,82 ile yüksek oranlı artışlar gözlendi. İmalat sanayi fiyatları Mart ayında yüzde 0,95 oranında artarken, yıllık enflasyon 0,57 puan azalışla yüzde 8,97’ye geriledi. Uluslararası fiyat gelişmeleri ile Türk lirasındaki sınırlı değer kaybının etkisiyle petrol ürünleri ve ana metal imalatı fiyatları sırasıyla yüzde 5,53 ve 3,15 oranlarında arttı. Petrol ve ana metal grupları dışlandığında ise imalat sanayi fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 0,54 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu 0,72 puanlık azalışla yüzde 8,18 seviyesine geriledi.
DAYANIKLI MALLARDA FİYATLAR GERİLEDİ
MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, dayanıklı mallarda fiyatların gerilediği diğer gruplarda ise fiyatların arttığı gözlendi. Dayanıklı mal grubunda fiyatlar ev aletleri ve mobilya fiyatlarına bağlı olarak gerilerken, dayanıksız mallarda fiyatlar başta et ürünleri olmak üzere gıda imalatı fiyatlarındaki artışlarla yükseldi. Ara malları fiyatları ana metal ürünleri imalatı; sermaye malları fiyatları ise makine ve teçhizat ile elektrikli makine imalatı fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak sırasıyla yüzde 1,04 ve 0,57 oranlarında arttı. (ANKA)

Paylaş :

“MB: Zamlar Nisan enflasyonunu yarım puan arttıracak” hakkında 2 yorum

  1. slm arkadaş yem fiyatları yükseliyor kimse seslen miyor az bir şey ete zam gelse herkes ayklanıtor yazık bu besiciye zararına hayvanlarını kestiriyor

  2. yem fiyatlarına hiç kimse dur demiyor yemin fiyatı kaç para 36 40 tl tarım bakanısınız ya başbakansınızya niye yem fiyatlarını düşürmezsiniz 20 liraya niye kardeşim köylünün kanını emdiniz kardeşim bizim suçumuz ne üretene düşmanlık sizin hükümetinizde oluyor hep yazık boşuna yıpratıyoruz kendimizi başbakan tarım bakanı size seslenirim seksen kuruştan süt veririz 14liraya kasap gelir alır yetişrdiğimiz danayı kaça satar siz gidin önce tezgahta satana deyin neden pahalı 14 alır en pahalısını 45liraya satar niye bize gelince hiç sahip çıkılmıyor bu haksızlık yapılıyor siz hiç açlık görmediniz biz sizin sayenizde işte açız yetiştirdiğimiz pahalı satarken 14lira yem olmuş 40lira et nerde süt seksen kuruşta iflaz ettik bu kadar ağır masrafı olan bir işki uğraştığımız cabası fiyat yok yazıklar olsun sizin bakanlığınıza şerefsizler milletin ekmeğinle oynuyorsunuz hep üretene vuruyorsunuz alıp satana deil borç gırtlağa kadar ekmeğimiz hayvancıktaydı şimdi ekmek almaya param yok sürünür hale geldik sizin hiç vijdanınız yokmuş allahtan kormaz milleti sömürmeye devam ediyorsunuz kardeşim her şey pahalı bilirsiniz mazota zamı siz yapıyorsunuz ona zam buna zam hayvancılığı bitirdiniz ne tarla ekecek gücümüz kaldı ne tıraktöre mazot koyacak para nede tohum nede gübre nede ilaç be vicdansızlar bu kadar zulüm yeter artık açız ekmek pramızı geri istiyoruz hayvancıları yetiştireni rahat bırakın artık uğraştığınız yeter vatandaş ucuz et yesinmiş biz vatandaş deilmiyiz ekmek bile alamayızya deil et yetiştiririz ucundan bile kalmaz nasıl geçim sağlıycaz yem faiş fiyat et ucuz süt ucuz para yapmaz birde kalmışınız televizyonda işte ekonimi iyimiş türkiyenin kardeşim perişan olduk sürünür olduk malımızla rezil olduk başbakanlığı tarım bakanlığını yapamıyorsanız def olun gidin artık insanları kötü yola saptırıyorsunuz yokluktan nereyi kadar bu zulümü çekiceğiz allahsızlar zararına nasıl mal satıcaz vicdansızlar altı üstü saman dünyanın parası yem dünyanın parası destekleme verecekmişiniz istemiyoruz destekleme kiloda hakkımızı istiyoruz sizin verdiğiniz dsteklemeleri süt birliği keskese alır çoğunu bize üçbeş kuruş siz yaşayın bakalım bukadarınla yaşayın bakalım karnınız doyacakmı tok açın halinden anlamaz işte bukadar düşürdünüz üreteni yazıklar olsun size allah binbir türlü bela versin belki kurtulamazsınız belki millet kurtulrur sizden belki başkası geçer yönetir bu güzel ülkeyi sizin gibi kimse yapmaz böyle düşmanlık üretene siz köylüyü düşman gibi görüyorsunuz kalmışınız kurandan allahtan bahsediyorsunuz sizin allahtan korkunuz olsaydı insanları bu hale düşürmezdiniz alın teriyle ekmeğini kazanan köylüye bu zulmü çektirmezdiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir