Et fiyatlarındaki artışın arkasında süt fiyatlarındaki düşüş yatıyor

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Canlı Hayvan Toptan Ticareti ile Et ve Et Ürünleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi üyesi İsmail Emin Kentli, son yıllarda yaşanan et fiyatlarındaki anormal artışın altında iki sene önce düşen süt fiyatlarının yattığını söyledi.
İzmir Ticaret Borsası yılın son meclis toplantısında 2011 yılı bütçesi, 6 milyon 275 bin lira olarak kabul edildi.
2011 yılı çalışma raporu ve bütçesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan İsmail Emin Kentli, borsada canlı havyan toptan ticareti ile et ve et ürünleri toptan ticareti meslek gruplarının sorunlarıyla ilgili bilgi sundu.
Sektör adına konuşan meslek komitesi üyesi İsmail Emin Kentli, et fiyatlarındaki artışın arkasında 2 yıl önce süt fiyatlarının gerilemesinin yattığını, bu dönemde sütte kilogram fiyatının 35 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle çok sayıda hayvanın kesildiğini, bunun arz-talep dengesini bozduğunu söyledi.
Hayvan sayısındaki bu azalmayla Kasım 2009\’da ithalatın gündeme geldiğini hatırlatan Kentli, \”İthalatın yaraya ne ölçüde merhem olabileceği endişe ile izlenmektedir. Hükümetin ithalatı 2011 sonuna kadar uzatacağını açıklaması, Türkiye\’nin kısa ve orta vadede hayvan ithalatına bağımlı bir ülke olduğunu göstermektedir. Bu da bizleri üzmektedir. Tarım ürünlerinde yaşanan kötü örnekler ortada. İthalata güvenilmemesi gerekmektedir. Öte yandan hayvancılığın girdi maliyetleri de hızla artıyor. Saman fiyatları hızla yükseliyor. Hükümet et gibi saman da mı ithal edecek merak ediyoruz.\” dedi.
Ete teşvik verileceği yönünde bilgiler geldiğini, bu teşvikin yem üzerinden verilmesi gerektiğini ifade eden Kentli, ithal ve yerli et arasındaki fiyat makasının da azalması gerektiğini kaydetti.
Halkın tepkisinden endişe duyan satıcıların ithal eti etiketi olmadan satışa sunduğunu belirten Kentli, \’\’İthal et yerli fiyatla satılıyor, afakî kar oluşuyor. Devlet bu konuda denetçi olmalıdır.\’\’ tespitinde bulundu.
İTB Başkanı Işınsu Kestelli ise, Türkiye\’de 2009 yılında yüzde 3,7 oranında büyüyen tarım sektörünün 2010 yılının ilk 9 aylık dönemde yüzde 0,3 oranında küçülme ile tamamladığını belirtti.
Son çeyrekte sektörün büyümesini temenni ettiklerini dile getiren Kestelli, \”Kriz sonrasında gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede sektörel faaliyetler açısından tarıma yönelim trendi artarken, ülkemizde 2009 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla içindeki payı yüzde 9,8 olan tarımın payının 2010 yılının ilk dokuz ayında yüzde 9,3 \’e gerilemesi üzücüdür.\” açıklamasında bulundu.

Adi soyadi: Besicinin köşesi
Email: halakoc@hotmail.com
Paylaş :

“Et fiyatlarındaki artışın arkasında süt fiyatlarındaki düşüş yatıyor” hakkında 8 yorum

  1. ithal et getiriyorlar ama kimse bilmiyor bu etlerin sağlıklı olup olmadığını.Avrupa da Amerikada domuz gribi vakaları var ama rantçılrın hiç umurunda değil.gelen etlerde hastalık riski çok fazla.insanların sağlığı ile oynamaya hiç kimsenin hakkı yok.ithalatı biran önce bitirmek gerekiyor.aksi takdirde üretici bitecek.15 gün içinde kesim fiyatları 4 TL birden düştü.Üretici çok zor durumda.bu ülkenin üretimi kendine yeter.İthalata son.

  2. Almanya Federal Tüketiciyi Koruma Bakanlığı yetkilileri, söz konusu fabrikalarca üretilen yemin de Aşağı Saksonya, Kuzey Ren Vestfalya, Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde bulunan çiftliklere satılarak gıda zincirine karıştığını saptadığını saptadıklarını ifade ettiler.
    Dioksin kanser riskini artırıyor
    Dioksin, birçok uzman tarafından yüksek oranda alınması halinde kanser riskini artıran bir madde olarak değerlendiriliyor.
    Dioksinli yem vakalarının saptandığı eyaletlerin ilgili bakanlıkları, konuyu dün bir video konferansta değerlendirerek alınabilecek önlemleri tartıştılar.
    Aşağı Saksonya eyaletinde tavuk, domuz ve hindi üreten bin kadar çiftliğin mühürlenmesi kararlaştırıldı.
    Saksonya eyaletinde de çok sayıda çiftliğin kapatılması kararlaştırıldı. Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Soest’te dioksin oranı yüksek yemden yediği saptanan 8 bin kadar tavuk itlaf edildi.
    Dioksinli yumurtalar raflarda
    Kuzey Ren Vestfalya’nın Soest kentinde görev yapan veteriner Wilfried Hopp, dioksin oranı yüksek yaklaşık 120 bin yumurtanın raflarda yerini almış olma ihtimali üzerinde duruyor. Hopp, bunlardan bir kısmının iade edilebileceğini belirtiyor.
    Salgın hastalıklar alanında faaliyet gösteren Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) sözcüsü, “Tüketiciler açısından ciddi bir tehlikenin söz konusu olmadığını“ belirtti.
    Thüringen eyaletinde de dioksin içeren yemlerin çiftçiler tarafından kullanıldığı anlaşıldı. Yetkililer, bu yemlerle beslenen domuzların kasaplara satılmış olduğunu belirledi. Saksonya eyaletinde de iki çiftlikte başlatılan inceleme halen devam ediyor.
    Yem fabrikası nerede yanılmış?
    Alman Çiftçiler Birliği olayın sorumlularını çiftçilerin zararını karşılamaya çağırdı. Çiftçiler Birliği, aksi halde çok sayıda işletmenin kapılarına kilit vurma tehdidiyle yüz yüze olduğunu söyledi.
    Olayın sorumlusu olarak görülen Harles & Jentzsch şirketinin merkezinin bulunduğu Schleswig Holstein eyaletinde Itzehoe Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Harles & Jentzsch yem fabrikasının genel müdürü Siegfried Sievert, iddiaları doğruladı.
    “Westfalen-Blatt” gazetesine konuşan Sievert, olaya, palmiye, soya ve kanola yağından biyoyakıt üretimi sırasında açığa çıkan ve yağ içeren yan ürünün, yem üretiminde de kullanılabileceği yolundaki yanılgının neden olduğunu“ belirtti.
    ‘İhracatı durdurmaya gerek yok’
    Avrupa Komisyonu’ndan bir yetkili, vakanın şu aşamada sadece Almanya’yı etkilediğini ve gıda ihracatının durdurulmasına gerek olmadığını kaydetti.
    ALIN İŞTE BU UCUZ ET KUŞLARIMIZDA ÖTMAZ OLUCAK NE ZAMANSA BU MIKROPLARDAN

    1. yem fiyatlarının 35 tl ye çıkmasından dolayı mağdurum.Süt fiyatlarının 63 kr şa düşmesinden dolayı hergün 100 lira gibi bir zararla günümü geçiriyorum yetkililerin hayvancılık konusunda daha iyi hesap yapıp çiftçiyi koruması gerekmektedir. 🙁 🙁 🙁

  3. -Tarlaniz yoksa besicilik, sutculuk yapmayin.
    -Aksi takdirde yem firmalarina calisirsiniz onlari zengin edersiniz.
    -Yem almayin kendiniz uretin….

  4. Tarlaniz yoksa besicilik, sutculuk yapmayin.
    -Aksi takdirde yem firmalarina calisirsiniz onlari zengin edersiniz.
    -Yem almayin kendiniz uretin….

  5. tarım bakanlığı uyuma ithal yem fiyatları %30 zamlandı ithal et getirdiğin gibi ithal yem getirde büyüklüğünü anlayalım yoksa sandık görünüyor…..

  6. kurbana az bı sure kaldı ben hayvanları hala besıye almadım arazıde otlatıyom cunku onumu goremıyom yapacagım masrafı cıkarırmıyım yoksa bosunamı 1 yıl yarı ac yarı tok cobanlık yapmıs olacam vahım bır durum zıraat bankası sen karmı zararmı ettın sormuyo ıcra kapıda bu yonetıcıler koylunun hakkını nasıl odeyecek nasıl can verecekler merak edıyom

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir