Son üç aydır düşüşe geçen enflasyon ramazan ayında orucunu bozdu Son üç aydır düşüşe geçen enflasyon ramazan ayında orucunu bozdu

Enflasyon ağustosta ramazanla birlikte yeniden canlandı. Gıdadaki artıştan etkilenen tüketici fiyatları beklentilerin de üzerinde yüzde 0.40 yükseldi

Enflasyonda son üç aydır yaşanan gerileme ağustos ayında ramazanla birlikte yeniden artışa döndü. Ağustosta gıda fiyatlarının etkisiyle tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentilerin üzerinde yüzde 0.40 artarken, yıllıkta da yüzde 8.33’e yükseldi. Üretici fiyatlarındaki (ÜFE) artış ise, yüzde 1.15 oldu. Ramazan nedeniyle gıda fiyatlarında artış bekleniyordu ancak yüzde 2.95’lik gıda fiyatları yükselişi beklentinin de üzerinde çıktı. Gıda fiyatları aylık enf-lasyonu 0.77 puan arttırdı. Giyimde devam eden indirim sezonu ise enflasyonun daha fazla artmasını engelledi. Giyim fiyatları ağustosta yüzde 4.79 düştü ve bu aylık enflasyonu 0.33 puan geriletti. Dünyada son iki yılın zirvesine çıkan gıda fiyatları ekonomistlere göre önümüzdeki aylarda da enflasyonun seyrini belirleyecek.
TÜİK dün ağustos ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyatlarındaki değişimi açıkladı. Bu yıl yeni mahsulün piyasaya çıktığı bahar ayları hariç sürekli artış gösteren ve enflasyona damgasını vuran gıda fiyatları ağustosta da etkili oldu. Ağustosta da taze sebze ve meyvelerdeki artış dikkat çekti. Ağustosta, temmuza göre fasulye yüzde 40, kabak yüzde 31, salatalık yüzde 59 zamlandı. Sadece ağustosta temmuza göre yüzde 58 zam gören karpuz fiyatları ise geçen yıla göre ikiye katlandı. İthalat kararıyla yükselişe ara veren ancak temmuzda artış trendine geri dönen et fiyatları ağustosta da zamlandı. Dana eti yüzde 3.5, koyun yüzde 5.6, tavuk eti yüzde 8.5 zam gördü. Geçen yıla göre bu yıl dana eti yüzde 40, koyun yüzde 43, tavuk yüzde 7 daha pahalı yendi. Sakatat fiyatı ise geçen yıla göre yüzde 54 arttı. Merkez Bankası ağustos ve eylül aylarında gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonda yükseliş bekliyordu. Ekonomistler de gıda fiyatlarının enflasyonun kabusu olmaya devam edeceği görüşünde. Özellikle son dönemde dünya piyasalarında buğday ve et fiyatlarında görülen artışlar enflasyon için en büyük riski oluşturuyor.
Ağustosta enflasyonun kurtarıcısı ise giyim oldu. Devam eden yaz sezonu sonu indirimleriyle giyim grubunda fiyatlar yüzde 4,79 geriledi ve aylık enflasyonun 0.33 düşmesini sağladı. Tişört, gömlek ve pantolonlar yüzde 6-8 arasında indirim gördü. Eylülde ise yeni sezonun açılacak olması enflasyonun giyim sayesinde düşmesini sona erdirecek. Eylülde gıdanın yanı sıra giyimde de fiyat artışları gözlenecek. Gıda ve giyim harici gruplardaki değişimlerin aylık enflasyonu etkisi sınırlı oldu. Konut grubunda fiyatlar yüzde 0.15 arttı, bu da kiralardaki yüzde 0.3’lük yükselişin etkisi. Ancak kira fiyatlarını tarihinin en düşük yıllık enflasyonunu yaşamaya devam ediyor. Geçen yıla göre kiralardaki artış sadece yüzde 4.07. Bu oran tarihinin yeni en düşük seviyesi. Ağustosta sabit kalan elektrik ise geçen yıla göre yüzde 11 pahalıya tüketiliyor.
Alkollü içki ve tütün grubunda tek değişiklik şarap fiyatlarında. Şarap temmuza göre yüzde 3.4 daha pahalı. Rakı ise geçen yıla göre yüzde 11 zamlı tüketiliyor.
Futbol maçı biletleri yüzde 11 arttı
Futbol sezonuyla birlikte maç biletleri de yüzde 11 zamlandı. Ulaştırma grubunda fiyatlar ağustosta yüzde 0,17 geriledi. Ancak geçen yıl ağustosa göre köprüler yüzde 21, otobanlar ise yüzde 18.5 daha pahalı. Mazot da geçen yıla göre yüzde 21 zam görürken, benzin ise yüzde 10 arttı.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir