Yüzde 40 zam gündemde

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Türkiye’de sadece ekmek zammı tartışılıyor ama simit zammı da gündeme geldi.” dedi.
Türkiye’de günde 10.5 milyon simit üretildiğini belirten Yetkin, “Simitçiler Odası, bu yıl için yüzde 40 zam istedi.” diye konuştu.
TZD Başkanı İbrahim Yetkin, düzenlediği basın toplantısında 2010 Ekmek Raporu’nu açıkladı. Ekmek zammı ile birlikte simite de zammın gündemde olduğunu belirten Yetkin, “Şu anda 90 gram simit, 50 kuruşa satılıyor. Simitçiler odası bu yıl için yüzde 40 zam istedi. Esnaf Odası Birliği de onay verdi. Bu zam şimdi Ankara Valisinin önünde.” diye konuştu. Ankara’da günde 750 bin, İstanbul’da ise 2 milyon 250 bin adet simit üretildiğini aktaran Yetkin, “Türkiye’de günde toplam 10.5 milyon simit üretiliyor. Yılda ise bu rakam 3 trilyona ulaşıyor.” dedi.
Türkiye’de günlük kişi başına ekmek tüketiminin 350-400 gram olduğunu kaydeden Yetkin, “Düşük gelirli ailelerde ise bu rakam 800 grama kadar yükseliyor. Yani bu kişiler, günde yaklaşık 2.5 adet ekmek yiyor.” şeklinde konuştu. Ekmek fiyatlarının ilden ile önemli farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Yetkin, şunları dile getirdi: “Örneğin Ankara’da standart 300 gram ekmek 60 kuruştan satılıyor. Halk Ekmek’in çıkardığı 300 gramlık standart ekmek ise 35 kuruştan satılıyor. 450 ekmek fırının bulunduğu Ankara’da tüketilen ekmeklerin yüzde 80’i halk tipi olarak nitelendirilen standart ekmek. Kepekli, tam buğday, yulaflı ve çavdarlı ekmekler tüketiminin yüzde 15’ini, cevizli, zeytinli, soğanlı gibi spesifik ekmekler ise geri kalan yüzde 5’lik tüketim dilimini oluşturuyor.”
Türkiye’de ekmek pazarının yılda 12 ile 15 milyar TL arasında tahmin edildiğini ifade eden Yetkin, “Bir kuruluşun araştırmasına göre ülkemizde fırın ürünlerinin toplam üretimi, 2007 yılında 11 milyon tona, pazar değeri ise 24 milyon TL’ye ulaşmış bulunuyor.” dedi.
İstanbul’da 4 bin 500 ekmek fırını bulunduğunu ancak bunlardan bin 500’ünün kaçak olduğunu kaydeden Yetkin, “AB kriterleri uygulanırsa , İstanbul’da mevcut fırınların en az yüzde 80’inin kapanacağı bildiriliyor.” diye konuştu.
Türkiye’de her yıl 12 milyon ton civarında ekmek üretildiğini dile getiren Yetkin, ekmeğin israf oranının ise bölgelere göre yüzde 10 ila 18 arasında değiştiğini aktardı. Yetkin, “İstanbul Fırıncılar Odası’nın verdiği rakamlara göre, İstanbul’da günlük 18 milyon adet ekmek üretilirken, bunun 2 milyonu çöpe atılıyor.” dedi.
Yetkin, Ramazan ayından sonra ekmeğe yüzde 15’in üzerinde zam geleceğini düşündüğünü belirtti. Son dönemlerde, buğday fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle, un fiyatlarında büyük ölçüde yükseldiğini kaydeden Yetkin, “Bu sürece, TMO müdahale etmeli.” diye konuştu.
İthal et konusuna da değinen Yetkin, Et Balık Kurumu’nun Sırbistan’dan ithal ettiği 500 tonluk et tartışmalarını da hatırlattı. “Bu et neye göre alındı, ihale yapıldı mı?” diye soran Yetkin, sürdürülen politikalarla et fiyatlarının düşmeyeceğini savundu.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir