Tercih yerliden yana

Kurban Bayramı ve et ithalatının ardından etteki fiyat artışı durmuş oldu. Kasaplar, ithal ete rağbet gösterilmediğini, fiyatının yüksek olmasına rağmen ilginin yerliden yana olduğunu söylüyor.
Yaklaşık 2 yıldan bu yana sürekli yükselme eğiliminde olan ve fiyatı neredeyse iki misli artan et, Kurban Bayramı ve et ithalatının ardından düşme eğilimine girdi. İthal et, yerli olana göre 3-5 TL daha ucuz olmasına rağmen tercih edilmezken, bunda vatandaşın ithal etin İslami kurallara göre kesilip kesilmediği konusunda şüphelerinin bitmemesinin etkili olduğu ifade ediliyor. Öte yandan, Kurban Bayramı’nın ardından ete duyulan talebin azalması da fiyatların gerilemesinde etkili oldu.
Kurban Bayramı’nın kasaplar için önemli bir dönem olduğunu ifade eden Kasap Sefer Tosun, önemli bir ayı geride bıraktıklarını ifade ederek, “Kurban Bayramı ve sonrasında işlerimiz yoğundu. Et satışı yapılmasa da et çekimi, et kıyımı, parçalama gibi birçok iş yapılıyordu. Et satışlarının azalması yani talebin azalması ile piyasadaki arz sorunu da bitmiş oldu. Piyasada yeterince et var, talep eden ise çok az. Bu durum sürekli artma eğiliminde olan et fiyatlarının bu artışını durdurdu. Hatta et fiyatlarında bir gerileme de gözlendi. Önümüzdeki günlerde de bu şekilde gerileme devam edebilir. Kurban Bayramı’ndan önce etin ortalama kilosu 22-24 TL’ydi şimdi ise 17-19 TL arasında değişiyor” diye konuştu.
İTHAL ET SATILMIYOR, YERLİ TERCİH EDİLİYOR
İthal etin yerli ete göre 3-5 TL daha ucuz olduğunu söyleyen Sefer Tosun, “Biz işyerimizde ithal et satmıyoruz. Müşteri de kapıdan girer girmez ilk olarak ithal et satıp satmadığımızı soruyor. Büyük çoğunluğu satmadığımızı söylediğimiz zaman güven duyup alışveriş yapıyor. İthal etin fiyatı da ithal edilen ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Fiyatı yerli ete göre çok daha cazip olmasına rağmen vatandaş yerli olanı tercih ediyor. Bir kasap olarak benim de tavrım yerliden yana. Çünkü en azından en olduğunu, nerede, nasıl kesildiğini, hangi ortamlarda yetiştirildiğini, ne yiyip ne içtiğini biliyoruz” dedi.
SÜT İNEKÇİLİĞİNİ BİTİRDİLER, BÖYLE OLDU
Et fiyatlarının 2 yıldan bu yana sürekli yükselme eğiliminde olmasının temelinde süt inekçiliğinin bitirilmesinin yer aldığını söyleyen bir et firmasının satış müdürü Cemal Nokta ise, ithal etle geçici pansumanlar yapıldığını ve uzun vadede yerli üreticinin desteklenmesi ile bu sorununun çözülebileceğini bildirdi. İthal etin fazla rağbet görmediğini, vatandaşın özellikle kesimi ile ilgili aklındaki soru işaretlerine net bir cevap bulamadığını belirten Nokta, “Kurban Bayramı öncesine göre et fiyatlarında ortalama 2-3 TL gerileme var. Bu gerilemeye karşılık ithal etin fiyatı ise yerli ete göre 3-5 TL daha ucuz. Böyle olmasına rağmen yerli et ithale göre daha çok ilgi gösteriyor. İthal et tezgahlarda 15 TL’ye kadar yer bulabiliyor” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY

Paylaş :

“Tercih yerliden yana” hakkında 2 yorum

  1. GECMISTE , KEMIK TOZLARI, HAYVANSAL YAGLAR A.V.R.U.P.A DA COOOOOKKK KULLANILDI. GOZLERIMLE GORDUM.
    DELI DANA HASTALIGINDAN SONRA BU KATKI MADDELERI AVRUPADA KULLANIMI KESINLIKLE YASAKLANDI AMA DIGER ULKELERDE DURUM NASIL KESIN BIR BILGIM YOK. DUYDUGUMA GORE 3.DUNYA ULKELERINDE HALA KULLANILIYOR VE BUNLARIN ICINDE DE DOMUZ ARTIKLARI VAR.
    EGER TURKIYE DE YEMLERDE KEMIK TOZU KULLANILIYOR ISE VE BU YEMLER DISARIDAN GELIYOR ISE ICINDE DOMUZ URUNLERI OLMASI BUYUK IHTIMAL.
    BESICILERIN DIKKATINE; OTCUL HAYVANLARA BOYLE HERHANGI BIR TURDE HAYVANSAL URUN VERILMESI COOOOK SAKINCALI VE ZARARLIDIR, BU HAYVANIN ETINI YIYEN INSANLARDA TEHLIKEDEDIR. BIRDE BU UYGULAMALAR DIN VE INANC YONUNDEN YASAKTIR. TABIKI TURKIYEDE DINIBUTUN MUSLUMAN KIMLIGINDEKI KARDESLERIMIZI BU OLAY NE KADAR ILGILENDIRIR ORASINI BILEMEM. SAYGILAR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir