Piliç Sektörünün Sorunu Yem Maliyeti

Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, maliyet dezavantajına rağmen Türk halkının Avrupalı ile hemen hemen eşit fiyatlarda piliç eti tükettiğini belirterek, “Fiyatı etkileyen en önemli girdi maliyetimizi yem oluşturuyor. Yem fiyatlarının yüksekliği
Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, maliyet dezavantajına rağmen Türk halkının Avrupalı ile hemen hemen eşit fiyatlarda piliç eti tükettiğini belirterek, “Fiyatı etkileyen en önemli girdi maliyetimizi yem oluşturuyor. Yem fiyatlarının yüksekliği Türk halkının daha ucuz tavuk eti tüketmesinin önündeki en önemli engeldir” dedi.
Barbaros, yaptığı açıklamada, piliç etinin sağlıklı, kırmızı ete göre daha ekonomik besin kaynağı olması nedeniyle, özellikle gelir seviyesi düşük dar gelirli nüfusun beslenmesinde önemli bir yerinin bulunduğunu ancak, sürekli artan yem maliyetlerinin fiyatları olumsuz etkilediğini kaydetti.

Mısır ve soya başta olmak üzere yem hammaddeleri üretiminin yetersizliğinin maliyetleri yükseltmesinin yanı sıra sektörün dışa bağımlılık oranını da artırdığını anlatan Barbaros, ülke ekonomisine döviz kaybıyla da zarar verdiğini vurguladı.
Barbaros, maliyet dezavantajına rağmen Türk halkının Avrupalı ile hemen hemen eşit fiyatlarda piliç eti tükettiğini belirterek şöyle konuştu: “Bunun yanında Brezilya, Arjantin gibi ülkelerden pahalıyız ama orada maliyetler çok daha düşük. Bugün 1 kilogram yem 1 TL’ye maloluyor. Bir kilogram etin fiyatı ise ortalama marketlerde 6 TL civarında”
Kişi başına düşen piliç eti tüketimini AB ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelerdeki tüketim düzeyine ulaştırabilmek için üretimin artması gerektiğini savunan Barbaros, “Kırmızı ette yaşanan gerilemenin yarattığı hayvansal protein açığının kapatılması için de piliç eti önemli bir unsurdur” dedi.
Yaşanan olumsuzluğa rağmen sevindirici olan unsurun kişi başı tüketimindeki artış olduğuna dikkati çeken Barbaros, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin, kişi başına kanatlı eti tüketimimiz 1990’da 3,8 kilogram olmasına rağmen, 2000 yılında yaklaşık 3 katı artış göstererek 11 kilograma, 2011 verilerine göre ise yaklaşık 19 kilograma çıkmıştır. Oysa, bazı Avrupa ülkelerinde kişi başı tüketim 40 kilogramı buluyor. Avrupa ülkeleri ortalaması ise 35 kilogramın altına düşmüyor.”
Bayram Ali Barbaros, Türkiye’de giderek artan kırmızı et açığı ve buna paralel olarak ortaya çıkan hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında piliç etinin en önemli alternatif olduğunu vurgulayarak, “Bunun yanı sıra, piliç etinin, sağlıklı, ekonomik ve hazırlanmasının pratik oluşu ve son yıllarda ürün çeşidinin artması bu alandaki talebi destekliyor” dedi.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir