Kurban yerine bağış olur mu?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman, bağış yapmanın kurban ibadeti yerine geçmeyeceğini belirtti.
Kurban Bayramı yaklaşırken, bu yıl et fiyatlarının yüksek olmasına neden olan hayvan azlığı konusundaki tartışmalar başladı.
Türkiye’de hayvan sayısının az olmasının et fiyatlarını artırdığını ve Kurban Bayramı sonrası hayvan varlığının daha da azalacak olmasının et fiyatlarını daha da yükselteceğini savunan bazı kesimler, bu nedenle Kurban Bayramı’nda kurban kesmek yerine bağışta bulunulması çağrısında bulunuyorlar.
Prof. Dr. Duman, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kurban kesmenin ayrı bir ibadet olduğunu ve bu ibadetin diğer ibadetlerle karşılaştırılmaması gerektiğini bildirdi.
Kurban ibadetinin gerçekleşmesi için hayvan kesilmesinin şart olduğunu ifade eden Duman, şu bilgileri verdi:
“Kurban kesmek ayrı bir ibadet: sadaka, fitre, zekat vermek veya bağışta bulunmak ayrı bir ibadettir. Maddi durumu iyi olanlar, iyi olmayanlara bağış yoluyla yardımda bulunabilir. Ancak, bunun kurban ibadeti ile alakası yoktur. Bağış yapmak kurban ibadeti yerine geçmez. (Namaz kılamıyorum, onun yerine oruç tutayım) gibi bir mantık olmaz. Allah Kuran’da Hac Suresi’nin 37. ayetinde (Ey Muhammed, Size de cüsseli hayvanları Allah’a ibadet sembollerinden kıldık. Bunda sizin için hayır vardır. Develeri ayakta dizi dizi dururken Allah’ın adını anarak kesin, yanları üzerine devrilip canları çıktığında ondan siz de yiyin ve kanaatkar olanlara da dilenenlere de yedirin. İşte bunları da böyle şükredesiniz diye hayvanları size boyun eğdirdik) buyurmuştur. bu ayet, kurban ibadetinin hayvan kesme yoluyla yapıldığını açıkça göstermektedir. Kurban ibadeti Allah için hayvan kesilmesi demektir. Bu ibadet başka şekillerde gerçekleştirilemez.”
Kurban ibadetinin fedakarlık gerektirdiğini, Allah için malından fedakarlık yapılarak gerçekleştirilen bir ibadet olduğunu dile getiren Prof. Dr. Duman, şöyle devam etti:
“Bu yıl kurbanlıkların pahalı olacağı veya hayvan sayısının az olduğu söyleniyor. Ancak, kurban fedakarlık gerektiren bir ibadettir. İnsanlar, Hz. İbrahim’in bu fedakarlık için oğlunu kurban etmek istemesini unutmamalıdır. İmkanı olan bu fedakarlık için kurban keser. Eğer büyükbaş hayvan pahalı ise küçükbaş hayvan tercih edilebilir. Ya da büyükbaş hayvan kesiminde hisse sayısı yediyi geçmemek şartıyla artırılabilir. Önemli olan ibadetin Allah rızası için yerine getirilmesidir.”
Bu yıl ithal kurbanlıklarında gündeme geldiğini hatırlatan Mehmet Zeki Duman, hayvanın nereden geldiğinden ziyade, yaşı ve sağlığı gibi şartları taşımasının önemli olduğunu, bu nedenle gerekli şartları taşıması durumunda ithal hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca olmadığını sözlerine ekledi.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir