Koyun eti daha uygun

Kırmızı et ateş pahası oldu. Son 2 ayda kasapta, markette et fiyatlarında yaklaşık yüzde 20 artış yaşandı. Vatandaş yüksek fiyatlara isyan ederken, sektör temsilcileri suçu sürekli birbirine atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Olan tüketiciye oluyor. Marketlerde etin kilosu 45 liralara ulaşırken, et ürünleri de aynı şekilde yüksek fiyattan satılmaya devam ediyor. Üreticiler, kendilerinde etin çok ucuz olduğunu iddia ederken; kasaplar ise toptan pahalı aldıkları için yüksek fiyatla satmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, “Karkas kırmızı etin kilogramı, 2010 yılında bölgeye ve hayvan kalitesine göre ortalama 19 liraydı, şimdi ise 23 lira. Son 5 yılda 4 liralık bir artış var. Bu, enflasyon rakamlarının çok çok altında. Bu cüzi artış yem, mazot ve işçilik gibi girdilerden kaynaklanıyor. Yüksek fiyat artışı söylemleri tamamen spekülatif” dedi.
Tunç, şöyle konuştu:

“Üretici fiyatında ciddi bir artış yok ama aracılar nedeniyle kırmızı et, marketler ve kasaplarda vatandaşa çok daha yüksek fiyattan ulaşıyor. Aracılar fiyatın artmasına yol açıyor. Et, tüketiciye ulaşana kadar 3-4 kez el değiştiriyor, herkes üzerine kar marjı koyuyor. Aracılar bu işin içinden çıkmalı. Aracıları da kullanan bazı et tüccarları, ithalat lobiciliği yapıyor. Kırmızı et ithalatını yeniden gündeme getirmeye, fiyatları artırarak ithalattın önüne açmaya çalışıyorlar. 2010 yılında ithal et gelmesine rağmen fiyatlar düşmedi, bu memlekette kimse ucuz et yemedi.”
Bülent Tunç, bazı tüccarların gündemde olmamasına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını yıpratmak için ithal et konusunu gündeme getirdiğini öne sürdü.
Tunç, “Koyun üretimine uygun bir coğrafyada yaşıyoruz. Üretici, karkas koyun etinin kilogramını 15 liraya satamıyor. Koyun eti, danadan çok çok daha kaliteli, bundan dolayı daha fazla koyun eti tüketmeliyiz. Dana etinden daha ucuz olmasına karşın insanlar arasında ‘kokuyor’ diye bir algı oluşturuldu. Bu, bilinçli oluşturuldu. Koyun etini yemekhanelerde, lokantalarda daha çok kullanmalıyız. 44 milyona yakın küçükbaş hayvana sahibiz, bunu değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

‘NEDENİ ARACI’
“Üretici fiyatında ciddi bir artış yok ama aracılar nedeniyle kırmızı et, marketler ve kasaplarda vatandaşa çok daha yüksek fiyattan ulaşıyor. Aracılar fiyatın artmasına yol açıyor. Et, tüketiciye ulaşana kadar 3-4 kez el değiştiriyor, herkes üzerine kâr marjı koyuyor. Aracılar bu işin içinden çıkmalı. Aracıları da kullanan bazı et tüccarları, ithalat lobiciliği yapıyor. Kırmızı et ithalatını yeniden gündeme getirmeye, fiyatları artırarak ithalatın önüne açmaya çalışıyorlar. 2010 yılında ithal et gelmesine rağmen fiyatlar düşmedi, bu memlekette kimse ucuz et yemedi.”
KOYUN YİYİN
Bülent Tunç, Türkiye‘ye gelen milyonlarca turistin de kırmızı et tüketimini artırdığını dile getirerek, talebin karşılanabilmesi için koyun etinin daha fazla tüketilmesini önerdi. Koyun etinin tüketilmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Tunç, “Üretici, karkas koyun etinin kilogramını 15 liraya satamıyor. Dana etinden daha ucuz olmasına karşın insanlar arasında ‘kokuyor’ diye bir algı oluşturuldu. Bu, bilinçli oluşturuldu. 44 milyona yakın küçükbaş hayvana sahibiz, bunu değerlendirmeliyiz” dedi.
 

Paylaş :

“Koyun eti daha uygun” hakkında 2 yorum

  1. Yapılan bu zamlar üreticiye hiç bi şekilde yansımıyor arada komisyoncuların oyunu sanırım küçükbaş geçen yıla nazaran daha düşük ve alıcı bulmakta büyük anlamda sıkıntılar yasaniyor

  2. Şahsen bende bir tüketiciyim ama günümüz sağlık koşullarında etin üreticiden tüketiciye geçene kadar en az iki aracı olması gerekli! Bu olmazsa sonra yarın öbür günde ette sağlıksız koşullar diye haber yapmaya başlarsınız. Çünkü üretici malını kesip çarşı ve pazarda etini satamayacağına göre bir arada ürünü alıp kasaba ulaştıran aracı olmalı birde kasap ettimi iki kişi hani bunun mezbahalarda dönen işi falan filan ben onu bilemem ama sadece iki aracı bile en az %5 kar koysa. 23 liralık Karkas et kasabın reyonuna paketlemeydi işlemeydi gibi maliyetlerle 27-29 liraya gelir. Sonrada sen düşün artık gerisini.
    Olmuyosa devlet yetiştirsin etini sonra kessin ve sonra tüketiciye sunsun. Buda günümüz şartlarında olmayacağına göre. Ölme eşeğim ölme bu düzen böyle gider arkadaş.
    Tek çare milletin gelirinin artması ve et üretici sayısının artmasında. Et üreticisi artarsa piyasa kendi yolunu bulur yoksa söylen dur sen et fiyatını belirledik diye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir