Kırmızı et üretimi ve maliyetler

Piyasada üretim maliyetlerini düşürecek yem bolluğu ve et fiyatlarını düşürecek et bolluğu da yaşanmıyor. Türkiye’de bu yıl üretilen kırmızı et miktarı geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyede. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı kırmızı et üretimi verilerine göre toplam kırmızı et üretimi, bu yılın ikinci çeyreğinde 218 bin ton olarak gerçekleşti. Bu rakam ilk çeyrekte 185 bin ton olmuştu. Bu yılın ilk iki çeyreğindeki toplam üretim ise geçtiğimiz yıla kıyasla 18 bin ton gerileyerek 403 bin tona indi. İlk iki çeyrek itibarıyla ortaya çıkan kırmızı et üretimindeki gerilemenin geçici olduğunu belirten Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Ertürk, “Yeteri kadar hayvan var, et de var.” dedi. Ertürk, sel felaketi nedeniyle pek çok ahırı yıkılan Bosna-Hersek’ten hayvan ithalatı yapılacağını da açıkladı.
Türkiye piyasaları geride bıraktığı Ramazan ayının ardından Kurban Bayramı’na odaklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı bu yılın ikinci çeyreğine ait ‘kırmızı et üretimi’ verilerine göre toplam kırmızı et üretimi bir önceki döneme göre yüzde 18,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 oranında arttı. İlk iki çeyrek toplamına bakıldığında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 18 bin tonluk gerileme gözlendi. İkinci çeyrekte sığır eti üretimi 190 bin ton, koyun eti üretimi ise 23 bin ton olarak tahmin edildi. Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Ertürk, iç piyasada yeteri kadar hayvan ve et olduğunu belirtti. Ertürk, “Fiyatlar sun’i olarak da olsa yükselirse piyasayı terbiye edici mahiyette bir miktar ithal et getiriliyor.” dedi. Sonbaharın yaklaştığını, hayvanların satımlarının da bu dönemlerde artacağını belirten Ertürk, “Şu anda ithalat gibi bir düşüncenin, et ithalatının hiç olmaması lazım.” ifadelerini kullandı. Ertürk, canlı hayvan ithalatı için belli çevrelerin ahırlarda beslemek için hayvan bulamadıkları gerekçesiyle talepte bulunduklarını da vurguladı.
Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Ahmet Ertürk, sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Bosna-Hersek’ten canlı ya da kesilmiş hayvan getirileceğini ifade etti. Ertürk’ün verdiği bilgiye göre Bosna’dan 15 bin ton kadar hayvan getirilmesi planlanıyor. Bu adım, ihtiyaç olduğu için değil sosyal proje olarak gerçekleştiriliyor. Türkiye’ye Bosna’dan hayvan getirilmesini ilk olarak Bosna-Hersek talep etti. Tarım Bakanlığı’na ‘Sel felaketinden sonra otlaklarımız bozuldu, ahırlarımız yıkıldı, hayvanlarımızı besleyecek imkanımız kalmadı, böyle bir adım atabilir miyiz?’ şeklindeki Bosna’nın talebi kabul edildi.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir