İspirli: Kurbanlarımızı gönül rahatlığı ile kesebiliriz

Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla son günlerde ülkedeki hayvan stoklarının azlığına, etlerin sağlık durumlarına ve et fiyatlarının artacağına dair spekülasyonları dedikodu olarak değerlendirdi. Yapılan sayımlara ve hayvan aşılama istatistiklerine göre gerek ülke genelinde gerekse Samsun’da yeterli sayıda kurbanlık hayvanın bulunduğunu ifade eden İspirli, etlerin kalitesi yönündeki endişelerin ise yersiz olduğunu kaydetti.
Canlı hayvan ve et ithalatıyla ilişkilendirilen söz konusu iddialarla ilgili Cihan Haber Ajansı’na konuşan Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın hayvan ve et sirkülasyonu konusunda sıkı denetim uyguladığını belirtti. İspirli, hayvanların bakanlığı izin verdiği firmalar aracılığıyla AB kriterleri, uluslararası hayvan nakli ve ithalat ihracatıyla ilgili kriterler baz alınarak ithal edildiğini kaydetti. Giriş kapılarında ise etlerin ve hayvanların laboratuvarlarda analiz edilip sağlık muayenesinden geçirildiğini anlatan İspirli, bu nedenle sağlık açısında bir problem yaşanmasının mümkün olmadığını belirtti.
Bakanlık verilerinin son günlerdeki tartışmaların aksi bir durumu gösterdiğini bildiren Kadir İspirli şunları söyledi: “Birkaç gündür medyada yeterince kurbanlık hayvan var mıdır yok mudur, fiyatların yüksek olacağı ve etlerin sağlık açısından riskli bulunduğu şeklinde tartışmalar var. Aslında verilen ve çalışmalar her şeyin aksini gösteriyor. Bakanlığımızın istatistiksel açıdan takip ettiği Hayvan Kayıt Sistemi var. Her sene kayıtlı büyükbaş hayvanlar 2 kez şap hastalığına karşı aşılanır. Bu aşılanan hayvan sayılarını dikkate aldığımızda Türkiye’de 11 milyon, Samsun’da ise yaklaşık ile 310 bin hayvan var. Erkek kurbanlık hayvanları bu yıl şubat, nisan ve haziranda saydık. Her sayımda ise sayı arttı. Samsun’un et ihtiyacı istatistiksel olarak 10-12 bin ton ettir. Biz ise 15 bin ton et üretiyoruz. Yani canlı hayvan sorunumuz yok.”
Hayvan stoklarının az olması ve buna bağlı olarak da kurbanda hayvan fiyatlarının yükseleceği şeklindeki değerlendirmelere katılmadıklarını söyleyen Kadir İspirli, aksine fiyatların düşeceğini beklediklerini vurguladı. İspirli, “Kamuoyunda sürekli hayvan fiyatlarının yükseltilmesi ve hayvanın olmadığı noktasında tazyik söz konusunda. Bu tazyik kurbana kadar geldi. Bizim tahminimiz bu beslenen hayvanlar kurbanda bir şekilde satılmak zorunda. Aksi taktirde hayvan besi kalitesi ve besi randımanı düşeceği için artık karlı olmayacak. Mecburen bu hayvanlar ucuza alınıp piyasaya verilecek. Bu durumda fiyatlar tersine bir ivmeye girebilir. Kurban sonrası beklenin tersine fiyatlarda düşme olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuştu.
Doğu ve Güneydoğu’daki illerinde besi ve süt sığırcılığının teşvik edildiğini, yüzde 40 oranındaki hibelerden faydalanmak için Türkiye’nin her tarafından hayvan toplandığını hatırlatan İspirli, başta teşvik uygulanan iller olmak üzere tüm illerdeki işletmelerin dolu olduğuna dikkat çekti. Bu hayvanların kurbanda piyasaya çıkacağını söyleyen İspirli, “O fiyatlar nasıl yükselir. Şu anda bir dedikodu aldı başını gidiyor. Ama nihai manada veriler, kamuoyunda tartışılanın aksini gösteriyor.” sözlerini kaydetti.
Yurt dışından kaçak hayvan ve et girişi olmasının mümkün olmadığını da vurgulayan İspirli, “Samsun’da limana gelen hayvanları veya eti laboratuvarlarımızda analize tabi tutuyoruz. En ufak sıkıntıda gördüğümüzde geri iade ediyoruz. O yüzden ithal edilen etler ve canlı hayvanlarda da sağlık açısından bir sorun yok. İnsanlarımız herhangi bir endişe duymadan gönül rahatlığı ile kurbanını kesip tüketebilir.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir