Et üreticileri birliği yem fiyatlarının düşürülmesini istiyor

besi yemi
Yem konusunu gündemde tutmak ve bu konudaki taleplerini hükümet temsilcilerine iletmek istediklerini belirten Başkan Karabulut, 2010 yılında torbası 23 TL’den satılan yemin şuan ki fiyatının 45 TL’ye yükseldiğini ve bu artışa hükümet yetkililerinin dur demesi gerektiğini bildirdi. Başkan Karabulut, “Şayet yem fiyatlarında bir düşüş olursa üretici de bu fiyatlar doğrultusunda maliyet çıkarır ve daha uygun şartlarda et satışı yapar. Böylelikle vatandaşımız daha ucuza et almış olur” diye konuştu.
Konya İli ve İlçeleri Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, son dönemde yem fiyatlarındaki astronomik yükselişe dikkat çekti. Başkan Karabulut, “Üreticiler olarak hükümetimizden önemli bir talebimiz var, yem fiyatlarındaki artışa çare bulunmasını istiyoruz. Son dönemde yem girdileri çok yükseldi. Bu duruma bir önlem alınması lazım ki üretici de ucuza et satsın” dedi.
Hükümetin ithal et konusundaki kararlı politikasına da teşekkür eden Başkan Karabulut şu açıklamayı yaptı: “Hükümetimiz ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bu duruma karşı bir dik duruş sergileyerek yerli üreticiyi koruma adına ithalat yapılmayacağını söyledi. Sayın Başbakanımız da halka hitap ettiği bir konuşmasında kesinlikle bu yıl et ithalatının yapılmayacağını, hayvan sayısının yeterince çoğaldığını, TÜİK rakamlarına göre 2010 yılında 10 milyon büyükbaş hayvan varlığı varken şuan da bu rakamın 14 milyon olduğunu açıkladı. Üretim noktasında ilk sırada da Konya’nın olduğunu vurguladı. Konya’mızda halen 650 bin büyükbaş hayvan varlığı söz konusu. 2010 yılında ithalatın başladığı dönemde ise bu rakam 400 bin civarında idi. Bu rakamlara baktığımız zaman üretimin arttığını, hayvancılığın sürekli ileri gitmekte olduğunu söyleyebiliriz. İthalat yapılmadıktan sonra yerli üretici de göz önünde tutuluyor. Biz hükümetin bu tavrında oldukça memnunuz. Bizler yüksek fiyata et satalım bunun peşinde değiliz. Üretim artışında başarı sağlandıysa hükümetimiz ve bakanlığımızın uyguladığı politika sayesinde olmuştur. Kırmızı et üreticileri olarak kendilerine gösterdikleri bu duruş ve açıklamalarından dolayı teşekkür ediyoruz.”
Paylaş :

“Et üreticileri birliği yem fiyatlarının düşürülmesini istiyor” hakkında 6 yorum

  1. erdoğan yalçınkaya

    İstanbul kasaplarında şu an etin kilo fiyatı 30 lira civarlarında sorarım idarecilere bu fiyat normal mi?… 900 lira emekli maaşının olduğu 1500-2000 lira ortalama ücretin olduğu bir ülkede bu normal mi?…bırakalım avrupa ülkelerini etrafımızdaki savaşın içindeki ülkelerde bile kırmızı etin kilosu kemiksiz 10-15 lira civarında buna kim dur diyecek bu saçmalık daha ne kadar devam edecek.Gelir seviyesi bizden yüksek geçim standardı bizden çok çok iyi ülkelerde bile 10-15 lira arası fiyatlar.besiciyi koruyalım üretimi artıralım yem fiyatlarını düşürelim bunların hepsine evet fakat 3 yıldır başladığımız yerde dönüp duruyoruz bu kafayla gidersek te dönüp duracağız.üretim maliyetleri dün neyse bugünde o hiç bir girdi maliyeti aşağı çekilmiş değil bu durumda düzelme beklemek zaten mantıksız. 14 milyon büyükbaş hayvanımız var sayı yeterli deniyor iç piyasaya bakıyoruz herkes mal bulmakta zorlanıyor kesim fiyatları her gün yükseliyor aklımıza gelen başımıza gelmek üzere sayı falan yeterli değil sadece seçimden dolayı kapılar kapalı tutuluyor iç piyasa da kendini kastıkça kasıyor mevzu bu.Ne zaman kemikli dana 20-22 lira civarına çıkacak kapıları açacaklar bende diyorum ki perşembenin gelişi çarşamba dan belli niye kasıyorsun içeriyi 14 milyon hayvan yok bu ülkede bakanlık küpe sayımı yapıyor besici paraya sıkışıyor hayvanı kestiriyor küpeyi düşürmüyor bunlarda gidiyor ilçe tarım müdürlükleri vasıtasıyla küpe sayımı yapıyor kravatlı masa başından ayrılmayan koca koca oda temsilcileri de yeterli hayvanımız var diye ahkam kesiyorlar.eğer o kapılar kısa bir süre içinde fiyatlar yukarı vurduğu zaman açılırsa o beyanatları tek tek kurdele takıp göndereceğim onlara.2010 da gerçekleri ortaya koyduk hala ithalata gerek yok diyorlardı et fiyatları 40 liraya dayanınca kameralardan kaçtı herkes şimdi de öyle olacak bir şey varsa vardır yoksa yoktur var deyince var olmaz ki…Herkes şunu bilsin bu ülke nüfusunun büyük bir kısımı büyük şehirlerde yaşıyor tüketim had safhada buna rağmen de içeri de 30 milyon büyükbaş hayvanın yok..bir tutturmuşlar sayı yeterli göreceğiz yakın zamanda yeter mi yetmez mi…en çokta dar gelirliye emekliye üzülüyorum yazık bu ülkenin insanlarına Almanya da yılda bir kişi 120 kilo et yiyebiliyor burada 20 kilo bile değil hala da koca koca adamlar çıkmış sayı yeterli nutukları atıyor…

  2. ne olacak ki sıkışınca ithal etmeye başlar bu hükümet umrunda mı üreticinin çektikleri iki yıldır bu işle uğraşıyorum daha birlira kar etmedim …. bankada param eksik olmazdı bu işe başladığımdan beri borca girmeye başladım ne olacak sonu bilmiyorum 🙁

  3. Türkiyede ucuz olan bırsey soyleyın bende yorumuzda haklısınız dıyelım kesım keske 22 olsun dıye bır yetıstırıcı bulursan bana da soyle . sımdı fıyatlar makul 16 17 arasında anca yetıstırılen dananın malıyetını karsılıyor anlamadım tepkınız kıme uretıcıyemı neden uretıyor dıye devletemı neden uretıcı öldurmuyor dıye türkiyede et duzelmesı ıcn süt un para etmesı gerekli ana olmadan dana olmaz bunu bılmeden yapılan tum ıslemler yalan olur .Ucuz et yemek ısteyen ınsanlara tavsıyem gıysınler cızmelerını alsınlar ıkı tane buzagı bır sene baksınlan zahmetıne karsılık kasaptan et almanın ne kdar ucuz oldugunu gorecekler.

  4. kardeşim bu ülke üretim yeri değil ticaret yeridir bire alıp beşe satanların yeridir üretme sende alsat özgür bir ülke burası biz ürettikte ne değişti batmaktan başka hesap çarşının hesabına uymuyor ithal var sorun yok bitsede gelir hayvan boşuna kimse zahmet etmesin hayvan üretipte kalkınmaya zaten ihtiyaçta yok ……………..

  5. bencede ticaret daha karli ,,uretmek ;bu ulkede girdi ile cikti ayni oldugu surece, uretici para kazanamadigi surece, mantikli olmadigi surece we bu hukumet durdugu surece Allah ureticileri we ulkemizi korusun (AMiN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir