2 yıldır ürünlere zam yapmamaya çalışıyoruz

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada, üreticiler ve perakendeciler olarak et fiyatlarındaki artışlara rağmen 2 yıldır ürünlere zam yapmamaya çalıştıklarını söyledi.

BÜYÜK ZAM GELDİ

Perakendecilerin artık bu fiyat artışlarına dayanamadığını ve yılbaşından itibaren pastırmaya yüzde 15, sucuğa da yüzde 21 zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Ünlü, şunları kaydetti:
 
“Aralık ayında 33 liradan sattığımız sucuğun kilogramını şu anda 40 liraya, 70-75 liraya sattığımız sırt pastırmanın kilogramını da 80-85 liraya yükseltmek zorunda kaldık. Pastırma ve sucuğun ana maddesi et ve ete gelen her bir kuruşluk zam üretimimizi etkiliyor. 2013 ve 2014 yıllarında satışlarımızın olumsuz etkilenmemesi için ete gelen zamma rağmen ürünlerimize zam yapmamaya çalıştık. Bazı perakendeci arkadaşlarımız çok az, 1-2 liralık zam yaptı. Toptan satışlarımızda yine zam olmadı.”

“OLMASI GEREKEN FİYATLAR”

 
Ünlü, 2015 yılından itibaren artık zamlara direnemediklerini ancak yine de olması gerekenden daha az fiyat artışı yaptıklarını belirterek, “Eğer ete gelen zamla orantılı bir fiyat artışımız olsaydı şu an 40 liraya satılan yüzde 100 dana etinden yapılmış sucuğun kilogramı 45, en iyi pastırma olarak kabul edilen sırt pastırmanın kilogramının da 90-95 liradan aşağı olmaması gerekiyordu” diye konuştu.
 

SATIŞLARDA DÜŞÜŞ VAR

 
Üreticiler ve perakendeciler olarak sürümden kazanmaya çalıştıklarını, fiyatlar yükseldikçe satışların da aynı orantıda düştüğüne dikkati çeken Ünlü, son yıllarda pastırma ve sucuk satışlarında ciddi anlamda düşüşler yaşandığını, zam yaptıklarında bu düşüşün daha sert hissedildiğini vurguladı.
 
Türkiye’nin pastırma ve sucuk üretim merkezinin Kayseri olduğunu ve dolayısıyla fiyatların da Kayseri’den belirlendiğini ifade eden Ünlü, ülke genelindeki pastırmanın yüzde 80’inin, sucuğun da yüzde 40’ının Kayseri’de üretildiğini söyledi.
 

YÜKSEK FİYAT SEKTÖRÜ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR

 
Kayseri’den alınan pastırmanın farklı şehirlerde yüksek kar marjları konularak satılabildiğini belirten Ünlü, “Büyükşehirlerde 110-120 liraya pastırma, 50 liraya sucuk satıldığını duyuyoruz. Bu fiyatlar pastırma ve sucuk için çok yüksek. Biz üreticiler olarak fiyatların hiçbir zaman bu kadar yükseltilmesi taraftarı değiliz. Olması gereken makul kar marjlarıyla satılması. Aksi taktirde sektör zarar görüyor” ifadelerini kullandı.
Kırmızı et fiyatlarının da şu anda Türkiye şartlarında çok yüksek olduğunu ve bu duruma çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Ünlü, et fiyatları yükseldikçe zaman içinde kendilerinin de pastırma, sucuk fiyatlarını artırmak zorunda kalacaklarını ve bu artışların birçok esnafın zor duruma sokacağını söyledi.
 

ET İTHALATI KISA SÜRELİ ÇÖZÜM

 
Et ithalatının fiyatların düşmesi veya dengede kalabilmesi adına kısa vadeli çözüm olabileceğini belirten Ünlü, “Uzun vadeli çözüm için ülke olarak büyükbaş hayvan varlığımızı artırmamız gerekiyor. Aksi taktirde geçici çözümler sorunun devam etmesine neden olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş :

“2 yıldır ürünlere zam yapmamaya çalışıyoruz” hakkında 1 yorum

  1. cok ucuza satiyormus gibi konusuyorlar;-))yani zam yapmadan önceki fiyata bak,bedavaya veriyor sanki;-))bunlar istiyorlar hem cok kar yapmak,besici versin bedavaya eti onlar kazansinlar(cilesini besici ceksin 15-20ay)pastirmaci götürsün pastayi;-))pastirmaci yo artik öyle ne kadar ekmek okadar köfte anladin;-)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir