Bitlisli kasaplar kesecek hayvan bulamamaktan yakınıyor

Bitlisli kasaplar, her geçen gün artan ot ve saman fiyatları nedeniyle kentte kesecek hayvan bulmamaktan yakınıyor.
Geçen yıllarda samanın kilogram fiyatının 1 lirayı bulduğu Bitlis’te bu yıl da oldukça pahalı olan saman ve ot fiyatları nedeniyle besiciler hayvan beslemekte zorlanıyor. Yem fiyatlarını pahalı bulan besiciler, zarar etmeleri nedeniyle hayvan beslemekten vazgeçince ilde hayvan sayısı düştü. Besili hayvan sayısının düşmesi hem kasaplara hem de tüketiciye olumsuz olarak yansıyor. İldeki kasaplar kesecek hayvan bulamamaktan dert yakınırken, kırmızı et alan tüketiciler ise fiyatların yüksek olmasından yakınıyor.
Bitlis’in Tatvan ilçesinde uzun yıllardır kasaplık yapan Emin Çelik, hayvan sayısının az olması nedeniyle kırmızı et fiyatlarının arttığını söyledi. Et fiyatlarının artmasından hem satıcının hem de alıcının memnun olmadığına vurgu yapan Çelik, hayvan sayısının artmasına bağlı olarak et fiyatlarının düşeceğini kaydetti.
16 yıldır kasaplık yapan Emadin Aydın ise, saman ve ot fiyatındaki artışın besiciyi olumsuz etkilediğini, bu nedenle kesecek hayvan bulmakta oldukça zorlandıklarını ifade etti. Kesecek hayvan sayısının çok olduğu dönemlerde kırmızı etin kilosunu 15 liradan verdiklerini, ancak kesecek hayvan sayısının düşmesi nedeniyle kırmızı eti yaklaşık 18-20 TL’ye sattıklarını ifade eden Aydın, bölgede besiciliğin yeniden yaygınlaştırılması gerektiğini anlattı.
Vatandaşlardan Yavuz Aysal ise, et fiyatlarının pahalı olmasını eleştirerek, “Eskiden kasaba her gelişimizde en az 5-10 kilo kırmızı et alırdık. Ancak şu anda bu mümkün değil. Çünkü fiyatlar çok pahalı. Bu nedenle şimdilerde ancak 1-2 kilo et alabiliyoruz” diye konuştu.

Paylaş :

“Bitlisli kasaplar kesecek hayvan bulamamaktan yakınıyor” hakkında 2 yorum

  1. BESİ DANASI YERİNE İNEKLER KESİLİP BUZAĞI ÜRETİMİ YAPILMAZ İSE GÖREVLİ VET. HEK ARKADAŞLAR GÖREVLERİNİ İYİ YAPMAZLAR İSE SONUÇLAR BÖYLE OLUR YAZIK GEBE HAYVANLARIN KESİLMESİNE ÜZÜLÜYORUM.

  2. yazıktır yaa bu nasıl bir ekonomi anlayışıdır. bir tarım ülkesinde hayvancılık bitirilmeye çalışılıyor. hayvan ithal edileceğine ucuz yem ithal edilsin hatta afrikada bir ülkeyle anlaşılsın onlar bize yemlik bitki yetiştirsin. doğru düzgün bir tarım politikamız yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir